Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Youtube-video paljasti FPS:n vartijan potkineen kiinniotettua henkilöä

FPS, Kontula. Kuva Youtube-videosta.

Päivän kohtuullisen suureksi uutiseksi on noussut Youtubeen ladattu video, jossa FPS Security -vartiointiliikkeen vartija potkii maassa makaavaa, kiinniotettua henkilöä Kontulan ostoskeskuksella. Video on kuvattu vartijoiden huomaamatta yläpuoliselta kävelysillalta.

Pahoinpitelystä on kulunut jo puolisentoista kuukautta, eikä esitutkinnan aloittamiseen vaadittu kuin videokamerakännykällä varustettu henkilö kävelemässä Kontulassa aamuyöllä, Youtube ja Hesarin uutinen. FPS kyllä teki itse tutkintapyynnön poliisille, mutta vasta tänään, vain joitain tunteja ennen uutisten julkaisua. Tällöin heillä on jo ollut tiedossa, että video on julkaistu ja se voi päätyä uutisiin nopeasti.

Vartijat olivat antaneet tapauksesta työnantajalleen FPS:lle voimankäyttöraportit, jotka uutiseen haastatellun toimitusjohtaja Petri Miettisen mukaan eivät aivan vastanneet todellisuutta. Mutta tätä ennen kukaan ei huomannut raporteissa mitään vikaa eikä olisi ilman videota huomannutkaan. Vaikka pahoinpidelty henkilö olisikin tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen, olisiko hän voinut todistaa pahoinpitelyä tapahtuneeksi mitenkään? Vammat voidaan varmasti todeta, mutta vartijat voivat sanoa voimankäytön olleen aiheellista. Kuten sanoivatkin, kun tapauksesta heiltä kysyttiin. Mutta tällä kertaa löytyy hieman muuta todistava video.

Videon tapauksesta FPS kertoo, että kiinniotettu, potkittu asiakas on aiemmin pahoinpidellyt sivullista naista. Jos näin on, kiinnostaisi tietää miksi vartija vain kävelee eestaas potkimassa asiakasta eikä tee mitään tämän pahoinpidellyn naisen auttamiseksi? Tuskin paikalla vielä poliisia tai ambulanssiakaan on, eivät vartijatkaan varmaan niiden nähden kehtaa ketään huvikseen potkia. Positiivista tässä tietysti on se, että vartijat ovat puuttuneet naisen pahoinpitelyyn, vaikka he saattaisivat myös olla välittämättä koko asista. Usein vartijoiden tehtävä on turvata vain omaisuutta, ei satunnaisten ihmisten turvallisuutta.

FPS:ää on syytetty kiinniotettujen kovakouraisesta käsittelemisestä ja jopa pahoinpitelemisistä varsinkin graffitintekijöiden taholta. Aiemmin tällaisista tapauksista kuitenkaan ei ole saatu todisteita eivätkä epäilyt ole edenneet oikeuskäsittelyyn asti. Epäilyjä liiallisesta voimankäytöstä tai vartijoiden asiattomasta käyttäytymisestä kuitenkin on tullut esille usein, esimerkiksi keväällä Stealthunit-foorumilla väitettiin FPS:n vartijan hyppineen kiinniotetun, käsiraudoissa olleen henkilön päällä. FPS:n toimintaa on pidetty asiattomana muuallakin, kuten Pintaliitoblogissa.

Samantapaiset merkinnät

Comments are closed.