Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Kontulan ostarilla potkimisesta tuomio vartijalle

FPS, Kontula. Kuva Youtube-videosta.

Helsingin käräjäoikeus saattoi ennen juhannusta päätökseen syksyllä 2006 tapahtuneen Kontulan ostoskeskuksen potkimisjutun. Käräjäoikeus tuomitsi FPS-vartiointiliikkeen vartijan lievästä pahoinpitelystä mutta ei antanut rangaistusta, koska osapuolet sopivat olivat sopineet jutun keskenään jo ennen oikeudenkäyntiä. Vartijan asianajaja esitti, ettei rangaistusta annettaisi asian saaman kohtuuttoman julkisuuden vuoksi, ja koska syytetty vartija oli jo menettänyt työpaikkansa ja väliaikaisesti myös vartijakorttinsa.

Syyttäjä kuitenkin vaati tapaukseen myös oikeuden kannan, koska pahoinpitelijänä oli vartija. Pahoinpitelyä sivusta seurannut vartija todettiin jo esitutkinnassa syyttömäksi, vaikka hän oli jättänyt raportoimatta parinsa toiminnasta. Hän sai myös jatkaa FPS:n palveluksessa, joskin eri kohteeseen siirrettynä.

Jäi siis selviämättä, olisiko vartijan asemalla ollut vaikutusta tuomion suuruuteen. Vaikka jutun sopiminen onkin epäilemättä ollut molemmille osapuolille oikeudenkäyntiä mieluisampi vaihtoehto, herättää se myös omat epäilyksensä. Tässä tapauksessa juttu sovittiin asianosaisten mukaan ilman rahaa, mutta periaatteessa voisi olla mahdollista sopia vastaava tapaus myös rahalla. Tällöin maineensa puolesta pelkäävä vartiointiliike tai muu yritys voisi sopia jutun tarpeeksi suurella rahasummalla, mikä puolestaan mahdollistaisi väärinkäytökset suuntaan jos toiseenkin.

Rikokseen syyllistynyt vartija ja hänet työllistävä yritys voisivat siis halutessaan välttyä riittävällä rahasummalla rangaistukselta ja ikävältä julkisuudelta. Tai vastaavasti voisivat joutua myös kiristyksen kohteiksi, jos vastaavanlainen tapaus järjestettäisiin tarkoituksellisesti ja uhattaisiin saattaa se julkisuuteen. Vartiointialan ammattilehti Kontrolli väittikin alkuvuodesta potkimisvideon nettilevittämistä ja siitä seurannutta julkisuutta tarkoituksella ja mustamaalausmielessä järjestetyksi, vaikkei mitään varsinaista näyttöä moisesta osattukaan esittää.

Uutisia aiheesta: Kaleva, Helsingin Sanomat.
Aiemmin tässä blogissa: Youtube-video paljasti FPS:n vartijan potkineen kiinniotettua henkilöä.

Samantapaiset merkinnät

Comments are closed.