Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Riihimäellä syytteitä graffiteista myös graffitikirjaa suunnitelleelle

Riihimäen käräjäoikeudessa alkoi äskettäin laajan graffitijutun käsittely. Syyttäjä vaatii neljälle henkilölle maksettavaksi 35 000 euron vahingonkorvauksia ja erimittaisia ehdollisia vankeusrangaistuksia. Oikeudenkäynnissä puitavat, törkeiksi vahingonteoiksi epäillyt rikokset tehtiin Riihimäellä syksyllä 2005, jolloin 40-50 junanvaunua sai ylimääräistä maalia seiniinsä.

VR:n taholta arvoioitiin syksyllä 2005 junanvaunujen puhdistamisen tulevan maksamaan jopa 100 000 euroa. Oikeuden kautta vaadittava korvaussumma on kuitenkin huomattavasti pienempi. Jutun selviäminen on tälläkin kertaa ollut pitkälti tekijöiden itsensä ansiota. Maalaamista on videoitu ja aikaansaannokset valokuvattu. Tutkinnan perusteella neljästä epäillystä kaksi näyttää hoitaneen lähinnä vartiointia, jottei poliisi tai vartiointiliike pääsisi yllättämään varsinaisissa maalauspuuhissa olevia. Yhteyttä on pidetty radiopuhelimitse ja ilmeisestikin normaalikäytössä olleilla kännykkäliittymillä, joiden sijainnin poliisi voi jälkikäteen selvittää.

Useimmista graffitijutuista poiketen pääepäiltynä on tällä kertaa nainen, jonka oli tarkoitus julkaista graffitikulttuuria käsittelevä kirja puolitoista vuotta sitten. Kirjan julkaiseminen näytti jo aiemmin lykkääntyvän useaan otteeseen, ja nyt Graffiti – no name, no fame -nimellä kulkenut kirja jää kokonaan julkaisematta. STT:lle asiaa kommentoinut WSOY:n tiedotuspäällikkö kertoi, ettei teos tullut koskaan kyllin valmiiksi.

Suurikuu.fi -verkkokirjakauppa luonnehti julkaistuksi tarkoitettua graffitikirjaa seuraavasti:

Graffiti – No name, no fame on perinpohjainen kuva-, haastattelu- ja dokumenttikirja graffitikulttuurista Suomessa ja maailmalla, sukellus suljetun alakulttuurin sisälle. Teos esittelee wraittereiden, eli graffitimaalareiden, taidonnäytteitä ja kertoo niin graffitin syntyhistoriasta 1960-luvun New Yorkissa kuin alakulttuurin saapumisesta 80-luvun alun Suomeen. Wraittereiden kertomusten myötä Graffiti vie myös aiheeseen perehtymättömän lukijan adrenaliinia puskevalle matkalle graffititaiteen, ratapihojen ja pihoja päivystävien vartiointiliikkeiden maailmaan.

Graffiti – No name, no fame sisältää kaikkiaan yli 300 graffitikuvaa Suomesta, sekä joukon kuvia mm. Ruotsista, Virosta, Saksasta ja New Yorkista. Kirja perustuu aineistoon, jota tekijät ovat keränneet viettäessään aikaa lukuisten eturivin wraittereiden seurassa vuosina 2001-2005. Osa tekijöistä on graffitinharrastajia, osa aiheesta muuten vain kiinnostuneita.

Graffitikirjan hidasta, ja nyt kokonaan katkennutta matkaa kohti painotaloa on seurattu tässä blogissa aiemminkin, marraskuussa 2005 uutisoitiin ensimmäisen kerran nyt oikeudessa käsiteltävistä Riihimäen graffiti-iskuista. Maaliskuussa 2006 Ilta-Sanomat kirjoitti suuren graffitisota-artikkelin, jossa haastateltiin nyt syytettynä olevaa, kirjaa kirjoittanutta naista, jota epäiltiin osalliseksi junagraffiteihin jo 2005 syksyllä.

Muualla verkossa:
Helsingin Sanomat: Graffiteista vaadittiin vankeutta Riihimäen käräjillä.
Hämeen Sanomat: VR perää junagraffiteista syytetyiltä jättikorvauksia Riihimäellä, joskin uutinen on, ainakin toistaiseksi, molemmissa sama STT:n sähke.

Satunnaisotanta

    Comments are closed.