Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Tageja maalanneet kiinni Helsingissä, YleX:llä graffitikeskustelua

Helsingin Sanomien HS.fi uutisoi poliisin ottaneen kiinni tageja maalanneita nuoria.

Itäkeskuksen poliisi otti kahden aikaan torstain vastaisena yönä Mellunmäessä kiinni kaksi tageja maalannutta nuorta.

Parikymppiset nuoret jäivät kiinni itseteosta. He ehtivät tehdä useita kymmeniä tageja muun muassa neljään autoon, talojen seiniin, ikkunoihin ja aitoihin.

Itäkeskuksen poliisin mukaan tapauksen selvittämistä auttoi vartioiden ansiokas toiminta. Poliisi tutkii tapausta törkeänä vahingontekona. (HS)

Sähkeen perässä on pitkällinen, vastakkainasettelun ytimessä oleva keskustelu aiheesta.

Myös YleX:n Tänään -lähetyksessä keskusteltiin graffiteista otsikon Taidetta vai töhryä -johdolla. Näkökulma sopiikin hyvin yhteen kanavan “Se kuulostaa tuoreelta” -sloganin kanssa. Aiheesta on keskustelu myös verkossa kanavan X-Stagella.

Useimpien radioon soittaneiden mielipide oli tyypillinen, hienoja graffiteja ja maalauksia kannattava. Siltojen alle toivotaan luvan kanssa tehtyjä maalauksia ja harmaa, tylsä kaupunkisuunnittelu saa kritiikkiä. Toisaalta arvellaan, etteivät tagejaan kaikkialle töhräävät henkilöt oikeasti ymmärrä, mitä ovat tekemässä ja harmitellaan, miten kalliiksi tulee poistaa maalauksia junien kyljistä. Luvattomiin paikkoihin maalattujen teosten ulkonäön arvioimista ei pidetä mielekkäänä, kyse kun kuitenkin on laittomasta teoksesta.

Eräs soittaja kertoo, että alikulkutunneleihin tehtäviin graffiteihin olisi saatu VR:ltä kysymällä lupa ja rautatieyritys olisi osallistunut maalauskustannuksiinkin. Mikä tietysti saattaa pitää paikkansakin, VR kun on alikulkutunneleita omistanut viimeksi 1990-luvun alkupuolella. Sen jälkeen tunnelit ja rataverkko ovat siirtyneet Ratahallintokeskukselle, VR-yhtymän keskittyessä muun muassa junien, bussien ja rekkojen liikennöimiseen ja kaljan myymiseen ravintolavaunuissa. 90-luvun alkupuolella Ilmalassakin oli graffitityylisiä maalauksia Postin yhdystunnelissa. Ne varmaan vetivät silloin graffitintekijöitä maalaamaan junia viereiselle junavarikolle, kun lailliset graffitithan vetävät lähistölleen laittomia. Ainakin Helsingin kaupungin mielestä.

Useampikin radioon soittajista arveli, etteivät lailliset maalauspaikat kuitenkaan lopettaisi laittomien maalausten tekemistä niistä saatavan jännityksen vuoksi. Pitäisi pureutua paremmin tähän ilmiöön, jolla nuoriso ilmaisee pahoinvointiaan.

Satunnaisotanta

    Comments are closed.