Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Puolueilla ei selkeitä graffitimielipiteitä Helsingissä

Graffitit ja katutaide nousivat Helsingissä pieneksi kuntavaaliteemaksi Töhryfest-tapahtuman ja töhryprojektin päättymisen ansiosta, aiheesta on jaariteltu useiden ehdokkaiden blogeissa ja Hesarin vaalikoneessa tiedustellaan, miten ehdokkaat suhtautuvat graffiteihin ja töhryihin. Sunnuntain kuntavaaleissa onkin periaatteessa mahdollista vaikuttaa myös Helsingin graffiti- ja katutaidepolitiikkaan.

Helsingissä vain kourallinen ehdokkaita jättäisi luvattomien graffitien tekijät rankaisematta. Helsingin Sanomien vaalikoneen mukaan eniten graffitien sallijoita löytyy kommunistisesta puolueesta, jossa kolme ehdokasta ei tuomitsisi graffitintekijöitä rangaistuksiin. Vasemmistoliitosta ja vihreistä löytyy kummastakin yksi samaa mieltä oleva ehdokas.

Luvallisia graffitipaikkoja Helsinkiin kannattaa peräti vajaa puolet vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista. Kannattajia löytyy varsinkin kommunistien, vihreiden, vasemmistoliiton ja itsenäisyyspuolueen listoilta, mutta hajanaisemmin myös SDP:n, kokoomuksen ja RKP:n listoilta. Kovempia rangaistuksia töhrimisestä kannattaa muutama kymmenen ehdokasta pääasiassa perussuomalaisissa ja kokoomuksessa.

Puolueilla ei siis ole kovinkaan suhtautumista graffiteihin tai katutaiteeseen, vaan sallivat ja vastustavat ehdokkaat ovat hajaantuneet eri puolueisiin. Vasemmistossa ja vihreissä ollaan ehkä hieman myönteisempiä kuin kokoomuksessa ja perussuomalaisissa.

Töhryasioista kysytään myös Irc-Gallerian vaalikoneessa Helsingin kohdalla, mutta kysymys (“Stop töhryille -projekti on tuonut Helsinkiin turvallisuutta ja auttanut elävöittämään kaupungin yleistä ilmettä”, vastausvaihtoehdot samaa tai eri mieltä) on muotoiltu kovin omituisesti. Eihän töhrykampanjan tarkoitus ole elävöittää Helsinkiä vaan tehdä siitä mahdollisimman harmaa poistamalla nopeasti kaikki ilman lupaa jätetyt viestit. Turvallisuuden tuominen taas ei ole mikään mielipidekysymys, vaan fakta jota voidaan katsoa rikollisuutta käsittelevistä tilastoista.

Käytännössä kaupungin ajaman graffitipolitiikan kannalta on melko yhdentekevää, vaivautuuko lainkaan äänestämään. Kaupunginvaltuutetuille päätettäväksi tulevat asiat valmistellaan virkamiesten toimesta, ja Helsingissä varsinkin Rakennusviraston virkamiehet vastustavat kaikkia graffiteja fanaattisesti ja he ohjaavat luultavasti jatkossakin suurehkon osan valtuutetuista olemaan kanssaan samaa mieltä. Todennäköisesti jonkinlaisella suoralla toiminnalla on äänestämistä enemmän vaikutusta.

Samantapaiset merkinnät

Comments are closed.