Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Vielä ehtii tännekin: graffitinäyttely Tampereella

Graffiteihin voi tutustua näyttelyssä myös Tampereella kirjakauppa-galleria Bukrassa (Tuomiokirkonkatu 17, lähellä Stockmannia). Näyttely on auki 30.12. saakka. Tapahtuma Facebookissa.

Värikäs graffitimaalaus kirjakauppa-galleria Bukrassa.

Maalaus näyttelyn 1. vaiheessa.

Näyttely on kaksiosainen: marraskuussa esillä oli vanhemman polven maalaajien teoksia, joulukuussa nuorempien. Galleriassa oli samanlainen näyttely kesällä 2009, ja uusi näyttely on jatkoa aiemmalle. Teokset on maalattu suoraan seinille.

Näyttelyn tekijät pysyttelevät anonyymeinä. Heistä yhtä on haastateltu Utain-lehden juttuun. Alla juttu ja haastattelu muokattuna.

***

– Taustalla ei ole kollektiivia, vaan tekijät ovat löytyneet omasta lähipiiristä, kertoo Severiksi esittäytyvä henkilö. Hän on yksi näyttelyn maalaajista.

Nuorempien maalaajien tyyli poikkeaa Severin mukaan hieman vanhempien tyylistä.

– Paremmin ero näkyy siinä, millaisesta jutusta on graffitien pariin innostunut ja mitä on lapsena ihaillut. Vie yleensä muutaman vuoden aikaa, että oma maalaustyyli löytyy. Omalla harjoittelulla ja ekoilla töillä on kanssa merkitystä siihen, mihin suuntaan lähtee.

Tampereella graffiteja voi käydä katsomassa gallerian ohella esimerkiksi Pispalassa, jossa pääradan varren pitkä aita ja hylätyt tehdasrakennukset ovat olleet jo vuosia graffitintekijöiden suosiossa.

– Pispala on tavallaan puolittain laillinen paikka. Sen kanssa on käynyt kuten muuallakin voi käydä: kun tarpeeksi kauan maalataan eikä paikka ole yhteiskunnalle liian järkyttävä, annetaan maalausten lopulta olla.

Kaupunki ei ole väkisin yrittänyt lopettaa radanvarsien ja vanhojen tehdasrakennusten maalaamista Pispalassa. Severi arvelee että jos olisi, olisi silloin tapauksessa maalattu nykyistä enemmän kiellettyihin paikkoihin.

– Eivät maalaajat Pispalaakaan ole mitenkään järjestelmällisesti vallanneet, vaan siellä on puolivahingossa alkanut käydä paljon ihmisiä maalaamassa.

Severin mukaan Tampereen graffitirintamalla on aika rauhallista. Hän arvelee, että aktiivisia graffitintekijöitä on Tampereella joitain kymmeniä, korkeintaan 50.

– Poliisin jokakeväinen rituaali on pelotella graffitimaalaajia Aamulehdessä, mutta ei se ole johtanut mihinkään erityisen perusteelliseen graffitintekijöiden jahtaamiseen.

Nykyisin graffitien tekeminen on Severin mukaan vilkkaampaa kuin 90-luvulla.

– Ilmiö tulee esille tasaisin väliajoin. Jos esimerkiksi 13–14-vuotiaiden joukko innostuu maalaamisesta, se kasvattaa graffitien määrää joksikin aikaa. Monien innostus kuitenkin lopahtaa vuodessa tai parissa.

***

Bukran gallerian ja kirjakaupan omistaja Erja Koljonen kertoo, että galleriassa on aiemmin esitelty esimerkiksi sarjakuvaa, dokumenttivalokuvaa ja pidetty nuorten taiteilijoiden ensinäyttelyitä.

– Tässä näyttelyssä ajatuksena on, että tekijät ovat voineet maalata teoksensa rauhassa. Toisaalta graffitien katsojan ei tarvitse mennä koluamaan pusikoihin, hän toteaa.

Koljonen pitää tärkeänä sitä, että näyttelyn maalaukset ovat oikean kokoisia ja paikan päällä tehtyjä.

Näyttelyyn kuuluu maalausten lisäksi videoteos. Videota varten on skannattu paperikuvia Tampereella maalatuista graffiteista 90-luvulla. Video voi kiinnostaa niitäkin, jotka eivät graffiteista pidä.

Maalausten ohella videolla näkee Tampereen kaupunkikuvaa 90-luvulta ja monia nyttemmin purettuja rakennuksia, joihin graffiteja tuolloin maalattiin.

Video Youtubessa.

Alkuperäinen uutinen Utaimessa: http://utain.uta.fi/2010s/9/63438.html

Graffititapahtuma Jyväskylässä

Laillinen graffiti Jyväskylässä kesällä 2008. Kuva: Katutaide / Flickr.

Laillinen graffiti Jyväskylässä kesällä 2008. Kuva: Katutaide / Flickr.

Jyväskylässä maalataan graffiteja Kirkkopuiston Paraatiaukiolla huomenna perjantaina. Tiedotteen mukaan paikalle pystytetään vaneriseinämiä ja -majoja, joiden maalaamiseen graffiteista ja seinämaalauksista kiinnostuneet voivat osallistua ja ohikulkija voi jättää paikalle oman kädenjäljen myös neule- tai tekstiiligraffitin muodossa.

Teokset ovat esillä aukiolla 11.6.–15.6.2010. Päivän aikana alan kokeneemmat tekijät maalaavat graffitikokonaisuuden remontissa olevan kaupungintalon rakennustyömaan suojaseiniin, kerrotaan tiedotteessa. Tapahtumalle on toki myös Facebook-eventti.

Jyväskylään aiotaan myös avata elokuussa kaksi laillista graffitiseinää. Toinen seinä pystytetään Killerin alueelle ja toinen Harjun ammattiopiston ja Harjun välimaastoon. Uusistakin paikoista graffitiseinille otetaan ehdotuksia vastaan, yhteystiedot löytyvät nekin aiemman linkin tiedotteesta.

Helsingissä puolestaan voi tutustua Egsin teoksiin Napa Galleriassa 19.6. saakka. Näyttelyn kuvauksen mukaan “Egs on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia graffititaiteilijoita. Hänen taiteilijauransa alkoi 1980-luvun puolivälin jälkeen ensimmäisen suomalaisen graffitiaallon innoittamana. Egsin töitä on voinut nähdä seinissä ja gallerioissa ympäri maailmaa. Luvattomia graffiteja Egs ei ole maalannut enää vuosiin.”

Suvilahden graffitiaidalle Helsingin kulttuuriteko 2009 -palkinto

Graffiti wall in Suvilahti
Suvilahden aita heinäkuun 2009 lopulla. Isompi kuva.

Helsingin kulttuuriteko 2009 -palkinto on myönnetty Suvilahden graffitiaidalle, kertoo Helsingin kulttuurikeskus lähettämässään tiedotteessa (ja tässä merkinnässä onkin pitkälti vain tuota tiedotetta). Palkintorahat käytetään tiedotteen mukaan kesän 2010 aidan tekemiseen, eli Suvilahdessa voi maalata myös ensi kesänä.

Ensimmäistä kertaa jaetun palkinnon suuruus oli 5000 euroa. Tunnustuksen saajan valitsi Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta kaupunkilaisten syksyllä 2009 lähettämien ehdotusten pohjalta. “Suvilahden graffitiaita on Helsingissä aidosti uusi, monimuotoista kaupunkikulttuuria tukeva hanke”, toteaa kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja Johanna Sumuvuori. “Suuri yleisösuosio ja aidan runsas käyttö kertovat, että laillisille graffitimaalauspaikoille on ollut suuri tarve”, jatkaa Sumuvuori tiedotteessa.

Suvilahden graffitiaita oli myös kulttuuritekoa ehdottaneen yleisön suosikki: sitä ehdotettiin 120 kertaa. Kaupunkilaisilta tuli yhteensä 460 ehdotusta palkinnon saajaksi. Palkintoa sai ehdottaa Helsingissä vuoden 2009 aikana tehdylle kulttuuriteolle, joka on saanut näkemään asiat uudella tavalla, muuttanut tai haastanut olemassa olevaa tilaa tai toimintatapaa.

Lisäksi jaettiin kunniamaininnat kolmelle vuonna 2009 tehdylle kulttuuriteolle. Kunniamaininnan saivat tiedotteen mukaan Musiikkiteatteri Kapsäkin uuden tilan perustaminen Vallilaan, nuorisokulttuuria esiin nostava Oy Basso Media Ltd. sekä OpenHouseHelsinki -tapahtuma. Lisäksi kaupunkilaiset ehdottivat vuoden kulttuuriteoksi mm. kansanmusiikkiradio Tradiota, Madonnan konserttia, Picasso-näyttelyä, Vallilan Tangon vapputansseja ja Lasipalatsin Maatilatoria.

Suvilahden graffitiaita avattiin 16. toukokuuta 2009, ja se oli avoinna 1. syyskuuta saakka. Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Stuba Nikula kertoo tiedotteessa, että idean takana oli ajatus luvattomien graffitien vähentämisestä sallimalla jotain eikä kieltämällä ja lisäämällä valvontaa. Taustalla oli myös vahva näkemys siitä, että graffiti on kuvataiteen muoto ja Suvilahden tehtävänä on mahdollistaa eri taiteenalojen olemassaoloa.

Hankkeella haluttiin myös säästää rahaa. “Vuonna 2008 poistatimme graffiteja seinistämme melkein 10 000 eurolla. Laskimme, että aita töineen ja materiaaleineen maksaa noin 5 000 euroa. Jos poistamisen tarve puolittuisi, pääsisimme omillemme”, Nikula kertoo Kulttuurikeskuksen tiedotteessa. Nikulan mukaan kokemukset graffitiaidasta olivat hyviä ja luvattomien seinätöhryjen määrä Suvilahden voimala-alueella väheni merkittävästi. Aita herätti myös keskustelua siitä, kenelle kaupunkitila kuuluu, mitä kaikkea on kuvataide ja miten kaupunkia on oikeus käyttää. Suvilahden graffitiaita purettiin syksyllä voimalaitosalueen maanpuhdistustöiden tieltä.

Samasta aiheesta muualla:
Hesarin uutinen (jutussa oleva kuva on ehkä jo tuttu).
Ylen uutinen.

Kirkkonummikin saamassa laillisen graffitiseinän

Kirkkonummelle aiotaan rakentaa seinä graffitien maalaamiseen. Hanketta on edistänyt paikallinen Nuorisofoorumi, ja seinä on jo hyväksytty kunnan liikuntalautakunnassa. Seinän arvioidaan maksavan 3000 euroa. Maalata voisi molemmille puolille, ja kuten muuallakin, vanhojen maalausten päälle voisi maalata uusia.

Kunnan tiedotteessa kerrotaan, että seinän tarkoituksena on mahdollistaa graffitien maalaaminen laillisesti ja vähentää yleisten paikkojen töhrimistä ja vahingontekoa. Lisäksi nuorille annetaan mahdollisuus toteuttaa itseään. Hankkeeseen on kysytty neuvoja Porvoosta, jossa on ollut laillinen seinä graffitien maalaamiseen jo vajaat 5 vuotta.

Kuusalan kenttä sijaitsee Kirkkonummen aseman länsipuolella, Nummitien varrella. Hankkeeseen odotellaan vielä rakennusvalvonnan lupaa.

Helsingissä sijaitseva Suvilahden graffitiaita puolestaan ollaan sulkemassa tiistaina 1. syyskuuta kun Suvilahden alueella aloitetaan maanpuhdistustyöt. Seinä on ollut kesän aikana vilkkaassa käytössä. Seinän ulkopuolelle on Vartin uutisessa haastatellun Kaapelitalon edustajan mukaan maalattu ehkä yksi graffiti.

Graffiteja Suvilahden seinässä heinäkuussa 2009. Isompi kuva.Graffiti wall in Suvilahti

Maalaa tilausgraffiti Helsingissä tai Lahdessa

Helsinkiin kaivataan tilaustyönä graffitimaalausta pienehkön treenisalin seinälle Hermannin kaupunginosassa, kerrotaan Basson keskusteluissa.

Sähköpostilla kaivattiin myös isohkon graffitiprojektin toteuttajaa tai useampaakin Lahden seudulle. Lisätietoja voi kysyä sähköpostilla osoitteesta timoyla @ hotmail.com (ilman välilyöntejä).

Suvilahden graffitikokeilu sujunut hyvin

Graffitien maalaaminen Helsingin Suvilahdessa on sujunut ainakin ensimmäisen kuukauden ajan ilmeisen hyvin. Aluetta hallinnoivan Kaapelitehtaan isännöitsijän mukaan paikasta ei ole tullut valituksia ja alue on pysynyt siistinä, tyhjät maalipurkit on siivottu pois asiallisesti eikä sovitun seinän ulkopuolelle ole maalattu. Tagien määrä alueella on aiemmasta jopa vähentynyt, joten oman pesän likaamista on ilmeisen huolellisesti yritetty välttää.

Ainakin tähän asti Suvilahti vaikuttaa olleen lähinnä hyvää mainosta graffitikulttuurille. Samalla se tuo suuremman yleisön nähtäville ajan ja vaivan kanssa tehtyjä, näyttäviä maalauksia, jotka Helsingin nollatoleranssipolitiikka on aiemmin peittänyt nopeasti tai ajanut syrjäisiin paikkoihin.

Kattavasti kuvia seinästä löytyy Basson keskustelusta. Samassa ketjussa taidettiin kiistellä siitä, saako Suvilahdessa maalaavia ihmisiä kuvata. Lain mukaan tähän ei ole mitään estettä: paikka on julkinen ja julkisella paikalla kuvaaminen on yleensä sallittua. Kuvien julkaisukin on sallittua, ellei kuvassa olevaa henkilöä tai henkilöitä esitetä loukkaavasti (esim. kuvia sammuneista, tunnistettavista ihmisistä ei pitäisi julkaista ilman lupaa). Vaikeampaa onkin sitten sanoa, onko graffitien maalaaminen jotenkin loukkaavaa, jos se tapahtuu luvallisesti. Ainakin olisi kohteliasta kysyä, sopiiko kuva julkaista jos siinä on tunnistettavia maalaajia.

HS:n uutinen.
Suvilahtilegal-käyttäjä Flickrissä.

Kuvia Suvilahdesta 22.5.2009.

Isompi kuva.
IMG11022. Graffiti in Suvilahti, Helsinki

Isompi kuva.
Graffiti wall in Suvilahti, Helsinki

Isompi kuva.
Graffiti wall in Suvilahti, Helsinki

Isompi kuva.
IMG11004. Graffiti wall in Suvilahti

Helsingin Suvilahteen laillinen graffitien maalausalue

Helsingin Suvilahdessa avataan lauantaina kaiketi kaupungin historian ensimmäinen kaikille avoin graffitimaalauspaikka. Avajaistapahtuma pideään lauantaina kello 12 alkaen, jolloin paikalla maalaavat kutsutut graffitintekijät. Tämän jälkeen seinälle voi käydä spreijaamassa kuka tahansa.

Vanerinen, satametrinen seinä on tämän kesän ajan kestävä kokeilu. Jos Suvilahden alueen rakennukset välttyvät ylimääräisiltä maalauksilta, tulee paikalle ensi kesänä ilmeisesti pysyvä graffitiseinä.

Hankkeen takana on Helsingin kaupungin omistama Kiinteistö oy Kaapelitalo, joka omistaa Suvilahden kiinteistöjen lisäksi Kaapelitehtaan. Hesarin jutussa toimitusjohtaja Stuba Nikula kertoo, että heidän mielestään graffiti on katutaidetta, jonka tekemisen pitäisi olla mahdollista Helsingissäkin.

Suvilahden alueen nettisivuilla on lisätietoja alueesta ja ohjeita aidan käyttämiseen. Osaa aidasta kuvataan nettikameralla, mutta sitä ei nettisivujen mukaan käytetä valvontaan vaan ainostaan maalausten tallentamiseen historiallisessa mielessä.

Suvilahden kartta.

Näytä suurempi kartta

Graffiti – No Name, No Fame -kirja tulee sittenkin?

Noniin, josko sitä nyt jaksaisi oikeasti joskus päivittää jotain asioita tässä uudessa osoitteessa.

Graffitiaiheisten kirjojen rintamalla on, tietääkseni, ollut Suomessa viime vuodet varsin hiljaista. Piakkoin julkaisuun on kuitenkin ilmeisesti tulossa Graffiti – No Name, No Fame -niminen, parisataasivuinen teos.

Nimi saattaa kuulostaa ennestään tutulta, mikä ei liene ihme koska kirjan julkaisua on spekuloitu ainakin Basson keskusteluissa jo kolmisen vuotta sitten.  Tässäkin blogissa kirja on mainittu ohimennen syksyllä 2005.

Kirjastot.fi -sivulla graffitikirja mainitaan pienkustantajien uutuuksissa ja sitä markkinoidaan seuraavasti:

“Graffiti – No name, no fame on perinpohjainen kuva-, haastattelu- ja dokumenttikirja graffitikulttuurista Suomessa ja maailmalla, sukellus suljetun alakulttuurin sisälle. Teos esittelee wraittereiden, eli graffitimaalareiden, taidonnäytteitä ja kertoo niin graffitin syntyhistoriasta 1960-luvun New Yorkissa, kuin alakulttuurin saapumisesta 80-luvun alun Suomeen. Wraittereiden kertomusten myötä Graffiti vie myös aiheeseen perehtymättömän lukijan adrenaliinia puskevalle matkalle graffititaiteen, ratapihojen ja pihoja päivystävien vartiointiliikkeiden maailmaan. Graffiti – No name, no fame sisältää kaikkiaan 200 värillistä sivua sekä yli 650 kuvaa Suomesta ja muualta maailmaa. Kirja on täydellinen tietopaketti tämän päivän graffitia.”

Kirjan mainosvideo Youtubessa.

Mikkeli, graffiteja

Mikkeli-kuvia muutaman vuoden takaa, olleet Flickrissäkin jo aika pitkän tovin.

Kala Mikkelissä Pitkäjärven suunnalla, heinäkuu 2006. Isompi kuva.
HPIM12636. Kala Mikkelissä

Alikulku tammikuussa 2006. Isompi kuva.
IMG33232. Graffiti Mikkelissä

Raviradantien tunneli, joulukuu 2005. Isompi kuva.
HPIM7584. Keisari

Radan varsi, toukokuu 2006. Isompi kuva.
HPIM10598.

Turku – Raunistula

Turun Raunistulan viljasiiloilla maalailtiin graffiteja aikanaan myös Tyttö sinä olet tähti -elokuvassa. Joulukuussa 2007 paikalla ei näyttänyt kovinkaan elokuvamaisen hohdokkaalta. Kuvat voi halutessaan katsoa (ainakin toistaiseksi) isompikokoisina Bloggerissa, testaan samalla uutta systeemiä isompien kuvien bloggaamiselle.

IMG44557. Graffiti, Turku

IMG44582. Graffiti Turussa

IMG44566. Graffiti Turussa