Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Vielä ehtii tännekin: graffitinäyttely Tampereella

Graffiteihin voi tutustua näyttelyssä myös Tampereella kirjakauppa-galleria Bukrassa (Tuomiokirkonkatu 17, lähellä Stockmannia). Näyttely on auki 30.12. saakka. Tapahtuma Facebookissa.

Värikäs graffitimaalaus kirjakauppa-galleria Bukrassa.

Maalaus näyttelyn 1. vaiheessa.

Näyttely on kaksiosainen: marraskuussa esillä oli vanhemman polven maalaajien teoksia, joulukuussa nuorempien. Galleriassa oli samanlainen näyttely kesällä 2009, ja uusi näyttely on jatkoa aiemmalle. Teokset on maalattu suoraan seinille.

Näyttelyn tekijät pysyttelevät anonyymeinä. Heistä yhtä on haastateltu Utain-lehden juttuun. Alla juttu ja haastattelu muokattuna.

***

– Taustalla ei ole kollektiivia, vaan tekijät ovat löytyneet omasta lähipiiristä, kertoo Severiksi esittäytyvä henkilö. Hän on yksi näyttelyn maalaajista.

Nuorempien maalaajien tyyli poikkeaa Severin mukaan hieman vanhempien tyylistä.

– Paremmin ero näkyy siinä, millaisesta jutusta on graffitien pariin innostunut ja mitä on lapsena ihaillut. Vie yleensä muutaman vuoden aikaa, että oma maalaustyyli löytyy. Omalla harjoittelulla ja ekoilla töillä on kanssa merkitystä siihen, mihin suuntaan lähtee.

Tampereella graffiteja voi käydä katsomassa gallerian ohella esimerkiksi Pispalassa, jossa pääradan varren pitkä aita ja hylätyt tehdasrakennukset ovat olleet jo vuosia graffitintekijöiden suosiossa.

– Pispala on tavallaan puolittain laillinen paikka. Sen kanssa on käynyt kuten muuallakin voi käydä: kun tarpeeksi kauan maalataan eikä paikka ole yhteiskunnalle liian järkyttävä, annetaan maalausten lopulta olla.

Kaupunki ei ole väkisin yrittänyt lopettaa radanvarsien ja vanhojen tehdasrakennusten maalaamista Pispalassa. Severi arvelee että jos olisi, olisi silloin tapauksessa maalattu nykyistä enemmän kiellettyihin paikkoihin.

– Eivät maalaajat Pispalaakaan ole mitenkään järjestelmällisesti vallanneet, vaan siellä on puolivahingossa alkanut käydä paljon ihmisiä maalaamassa.

Severin mukaan Tampereen graffitirintamalla on aika rauhallista. Hän arvelee, että aktiivisia graffitintekijöitä on Tampereella joitain kymmeniä, korkeintaan 50.

– Poliisin jokakeväinen rituaali on pelotella graffitimaalaajia Aamulehdessä, mutta ei se ole johtanut mihinkään erityisen perusteelliseen graffitintekijöiden jahtaamiseen.

Nykyisin graffitien tekeminen on Severin mukaan vilkkaampaa kuin 90-luvulla.

– Ilmiö tulee esille tasaisin väliajoin. Jos esimerkiksi 13–14-vuotiaiden joukko innostuu maalaamisesta, se kasvattaa graffitien määrää joksikin aikaa. Monien innostus kuitenkin lopahtaa vuodessa tai parissa.

***

Bukran gallerian ja kirjakaupan omistaja Erja Koljonen kertoo, että galleriassa on aiemmin esitelty esimerkiksi sarjakuvaa, dokumenttivalokuvaa ja pidetty nuorten taiteilijoiden ensinäyttelyitä.

– Tässä näyttelyssä ajatuksena on, että tekijät ovat voineet maalata teoksensa rauhassa. Toisaalta graffitien katsojan ei tarvitse mennä koluamaan pusikoihin, hän toteaa.

Koljonen pitää tärkeänä sitä, että näyttelyn maalaukset ovat oikean kokoisia ja paikan päällä tehtyjä.

Näyttelyyn kuuluu maalausten lisäksi videoteos. Videota varten on skannattu paperikuvia Tampereella maalatuista graffiteista 90-luvulla. Video voi kiinnostaa niitäkin, jotka eivät graffiteista pidä.

Maalausten ohella videolla näkee Tampereen kaupunkikuvaa 90-luvulta ja monia nyttemmin purettuja rakennuksia, joihin graffiteja tuolloin maalattiin.

Video Youtubessa.

Alkuperäinen uutinen Utaimessa: http://utain.uta.fi/2010s/9/63438.html

Vielä ehtii: graffitinäyttely Keravalla

Keravalla on muutaman viikon ajan voinut tutustua graffitinäyttelyyn, jonka kuvat on koottu Keravan graffitiseinälle tänä vuonna maalatuista teoksista. Näyttely on avoinna 12.12. saakka.

Näyttelyn sivuilla kerrotaan, että reilun puolen vuoden aikana yksittäisiä maalauksia on syntynyt noin 350 kappaletta. Maalausten yhteispinta-alaksi on laskettu varovaisesti arvioiden yli 5000 neliömetriä.

Näyttely sijaitsee Keravan keskustassa osoitteessa Kauppakaari 10. Rautatieasemalta on muutaman minuutin kävelymatka. Katso kartta.

Näyttelyn Facebook-sivujen mukaan kävijöitä on ollut jo yli tuhat.

Ylen uutinen aiheesta (15.11.2010).

Suvilahden graffitiaidalle Helsingin kulttuuriteko 2009 -palkinto

Graffiti wall in Suvilahti
Suvilahden aita heinäkuun 2009 lopulla. Isompi kuva.

Helsingin kulttuuriteko 2009 -palkinto on myönnetty Suvilahden graffitiaidalle, kertoo Helsingin kulttuurikeskus lähettämässään tiedotteessa (ja tässä merkinnässä onkin pitkälti vain tuota tiedotetta). Palkintorahat käytetään tiedotteen mukaan kesän 2010 aidan tekemiseen, eli Suvilahdessa voi maalata myös ensi kesänä.

Ensimmäistä kertaa jaetun palkinnon suuruus oli 5000 euroa. Tunnustuksen saajan valitsi Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta kaupunkilaisten syksyllä 2009 lähettämien ehdotusten pohjalta. “Suvilahden graffitiaita on Helsingissä aidosti uusi, monimuotoista kaupunkikulttuuria tukeva hanke”, toteaa kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja Johanna Sumuvuori. “Suuri yleisösuosio ja aidan runsas käyttö kertovat, että laillisille graffitimaalauspaikoille on ollut suuri tarve”, jatkaa Sumuvuori tiedotteessa.

Suvilahden graffitiaita oli myös kulttuuritekoa ehdottaneen yleisön suosikki: sitä ehdotettiin 120 kertaa. Kaupunkilaisilta tuli yhteensä 460 ehdotusta palkinnon saajaksi. Palkintoa sai ehdottaa Helsingissä vuoden 2009 aikana tehdylle kulttuuriteolle, joka on saanut näkemään asiat uudella tavalla, muuttanut tai haastanut olemassa olevaa tilaa tai toimintatapaa.

Lisäksi jaettiin kunniamaininnat kolmelle vuonna 2009 tehdylle kulttuuriteolle. Kunniamaininnan saivat tiedotteen mukaan Musiikkiteatteri Kapsäkin uuden tilan perustaminen Vallilaan, nuorisokulttuuria esiin nostava Oy Basso Media Ltd. sekä OpenHouseHelsinki -tapahtuma. Lisäksi kaupunkilaiset ehdottivat vuoden kulttuuriteoksi mm. kansanmusiikkiradio Tradiota, Madonnan konserttia, Picasso-näyttelyä, Vallilan Tangon vapputansseja ja Lasipalatsin Maatilatoria.

Suvilahden graffitiaita avattiin 16. toukokuuta 2009, ja se oli avoinna 1. syyskuuta saakka. Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Stuba Nikula kertoo tiedotteessa, että idean takana oli ajatus luvattomien graffitien vähentämisestä sallimalla jotain eikä kieltämällä ja lisäämällä valvontaa. Taustalla oli myös vahva näkemys siitä, että graffiti on kuvataiteen muoto ja Suvilahden tehtävänä on mahdollistaa eri taiteenalojen olemassaoloa.

Hankkeella haluttiin myös säästää rahaa. “Vuonna 2008 poistatimme graffiteja seinistämme melkein 10 000 eurolla. Laskimme, että aita töineen ja materiaaleineen maksaa noin 5 000 euroa. Jos poistamisen tarve puolittuisi, pääsisimme omillemme”, Nikula kertoo Kulttuurikeskuksen tiedotteessa. Nikulan mukaan kokemukset graffitiaidasta olivat hyviä ja luvattomien seinätöhryjen määrä Suvilahden voimala-alueella väheni merkittävästi. Aita herätti myös keskustelua siitä, kenelle kaupunkitila kuuluu, mitä kaikkea on kuvataide ja miten kaupunkia on oikeus käyttää. Suvilahden graffitiaita purettiin syksyllä voimalaitosalueen maanpuhdistustöiden tieltä.

Samasta aiheesta muualla:
Hesarin uutinen (jutussa oleva kuva on ehkä jo tuttu).
Ylen uutinen.

Graffitivertaus ei kelvannut mainostoimistolle

Mainostoimisto esti kulutuskriittisen videon esittämisen Tampereella, kertoo Vihreä Lanka. Kaupungissa viikonloppuna järjestettävän sosiaalifoorumin yhteydessä taideyhdistyksen piti esittää keskustassa sijaitsevassa mediatunnelissa yhteiskuntakriittistä videoteosta. Satakunnankadun alla sijaitseva mediatunneli yhdistää Frenckellinaukion ja Finlaysonin alueen, tunnelin näytöissä voi pysäköintitalon sivujen mukaan esittää mm. mainoksia.

Tunnelin mainosmyynti on ulkoistettu mainostoimisto Roihulle, joka videon nähtyään kieltäytyi laittamasta sitä esille Mediatunneliin. Mainostoimiston mukaan video ei sopisi tilan omistavan Tampereen Pysäköintitalo Oy:n imagoon.

Mainostoimisto tarjosi tekijöille mahdollisuutta videon sensuroimiseen, mutta videon tekijät eivät suostuneet tähän. Vihreän Langan mukaan videossa kysytään muun muassa, saisiko graffiti peittää bussin ikkunan kun mainoksetkin saavat, ja ketkä ovat päättäneet valtavien mainosten olevan osa arkipäiväämme.

Muualla: Vihreän Langan uutinen.

Graffitimaalausnäytöksiä lauantaina

Kaapelitehtaalla maalataan lauantaina (9.2.2008) graffiteja näytösluontoisesti, paikalla on viisi suomalaista ja ruotsalaista maalaajaa toteuttamassa paikalle rakennettuun seinään 20 metrin graffititeoksen yleisön seuratessa.

Lisätiedot Helsinki Hip Hop Festivalin sivuilta. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.

Myöhempi päivitys: Kuvia tapahtumasta mm. täällä, yksittäinen kuva, HS:n juttu.

Muuta havaittua: Kaunis elämä -blogi: Taidenäyttely massive. Graffitiblogissa ei täysin tajuttu koko monimutkaisen prosessin kulkua, mutta hienolta näyttää. Hyvähyvä.

Joensuussa katutaidetapahtuma, tutkimusprojekti jatkui sittenkin

Joensuussa pidetään Ilosaarirockin Popkatu-tapahtumaan liittyen myös Rytmipuisto-katutaidetapahtuma.

“Musta rytmimusiikki kohtaa katutaiteen Vapaudenpuiston katveessa: taitelijat maalaavat graffiteja ja Propleema-dj:t Asmo, Kiilo & Thaison vieraineen soittavat hiphoppia, reggaeta ja funkia. Tapahtumassa syntyvät teokset ovat nähtävillä lauantain Rytmiklubilla Teatteriravintolassa”, kertovat Popkadun nettisivut. Tapahtuma järjestetään perjantaina 13.7. klo 11.00-17.00.

Graffitiblogi täyttää peräti kaksi vuotta lauantaina 14.7.2007, ja juhlavaa asiaa juhlistetaan jälleen Ilosaarirockissa. Myös em. katutaidetapahtumaan käydään tutustumassa jos toimitus sinne vain terdellä istumiseltaan ehtii ja kykenee.

Aiemmin mainittu katutaiteen kuvaus- ja tutkimusprojekti eteni sittenkin loppuunsa, vaikka projektin nettisivut eivät tällä hetkellä toimikaan. Päivän Kalevassa projektin tekijä Hanne Haapakoski pohtii katutaiteen ja vandalismin suhdetta. Esillä on myös kuvagalleria Haapakosken projektin tiimoilta ottamistaan katutaidekuvista. Kuviin voi laajemmin tutustua Ylivieskassa järjestetyssä näyttelyssä.

Kuopiossa

IMG10581. Graffiti in Kuopio.

IMG10585. Graffiti in Kuopio.

Lisää Kuopio-graffitia löytyy Kromista. Muutinpa blogin ulkoasua vähän ja poistin reunasta vanhoja linkkejä. Löytyvät silti vielä täältä.

Kromin ohella äskettäin on päivitetty myös Lprgraffitia, kuvia Lappeenrannasta ja Joensuusta.