Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Linkkejä

IMG52775. Natsikortti

Tarra Lahdessa syksyllä 2010

Graffitiaiheisia linkkejä viime vuodelta:

  • Hyvän mielen graffitit ovat pehmeitä ja harmittomia – HS.fi – Kaupunki – “Helpoiten neulegraffiteja löytää internetistä. Kuten Viinikanojakin, useat graffitien tekijät ylläpitävät blogia, johon he lisäävät uusimmat tuotoksensa kuvan ja kuvauksen kera. Teosten tallentaminen onkin tarpeen. “Esimerkiksi Myyrmäessä kaikki graffitit häviävät suunnilleen viikossa, mutta Tikkurilassa ne pysyvät vaikka kuinka pitkään.” Salaperäisistä katoamisista huolimatta Viinikanoja pitää graffitien tekemistä ihmisten ilostuttamisena.”

Graffititapahtuma Jyväskylässä

Laillinen graffiti Jyväskylässä kesällä 2008. Kuva: Katutaide / Flickr.

Laillinen graffiti Jyväskylässä kesällä 2008. Kuva: Katutaide / Flickr.

Jyväskylässä maalataan graffiteja Kirkkopuiston Paraatiaukiolla huomenna perjantaina. Tiedotteen mukaan paikalle pystytetään vaneriseinämiä ja -majoja, joiden maalaamiseen graffiteista ja seinämaalauksista kiinnostuneet voivat osallistua ja ohikulkija voi jättää paikalle oman kädenjäljen myös neule- tai tekstiiligraffitin muodossa.

Teokset ovat esillä aukiolla 11.6.–15.6.2010. Päivän aikana alan kokeneemmat tekijät maalaavat graffitikokonaisuuden remontissa olevan kaupungintalon rakennustyömaan suojaseiniin, kerrotaan tiedotteessa. Tapahtumalle on toki myös Facebook-eventti.

Jyväskylään aiotaan myös avata elokuussa kaksi laillista graffitiseinää. Toinen seinä pystytetään Killerin alueelle ja toinen Harjun ammattiopiston ja Harjun välimaastoon. Uusistakin paikoista graffitiseinille otetaan ehdotuksia vastaan, yhteystiedot löytyvät nekin aiemman linkin tiedotteesta.

Helsingissä puolestaan voi tutustua Egsin teoksiin Napa Galleriassa 19.6. saakka. Näyttelyn kuvauksen mukaan “Egs on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia graffititaiteilijoita. Hänen taiteilijauransa alkoi 1980-luvun puolivälin jälkeen ensimmäisen suomalaisen graffitiaallon innoittamana. Egsin töitä on voinut nähdä seinissä ja gallerioissa ympäri maailmaa. Luvattomia graffiteja Egs ei ole maalannut enää vuosiin.”

Savonlinna, tarroja

Mökkimatkojen ohessa tulee aina kesäisin käytyä Savonlinnassa, jonka graffitiasioihin olen yrittänyt samalla syventyä. Tämän syventymiseni perusteella olen huomannut, ettei Savonlinna oikein tarjoa graffitien katsojalle samanlaista, runsasta tarjontaa kuin esim. oopperakulttuurin puolella tarjotaan. Tosin Savonlinnan lähiöt ovat lyhyillä käynneillä jääneet tutustumatta.

Pelättyä monikultturismia Savonlinnassa, tarra ilmeisesti norjaksi. Tekstissä puhutaan kai maalista tähtäimessä. Isompi kuva.
Sticker, Savonlinna

Vanhannäköinen, laillisen oloinen seinämaalaus Sotilaspojankadulla. Isompi kuva. Lisäys kommenteista: Maalaus on taidelukion seinässä ja tehty remontin yhteydessä muutama vuosi sitten.
Wall painting, Savonlinna

Sähkökaappi seinämaalauksen lähistöllä. Isompi kuva.
Tags & stickers, Savonlinna

Tarra Savonlinnan torin kulmilla. Isompi kuva.
Sticker, Savonlinna

Graffiteista ja katutaiteesta muualla

Graffiti Keravalla, pääradan varrella. Isompi kuva.
Graffiti, Kerava

Graffiti- ja katutaideaiheisia juttuja muualla viime kuukausina:

– Flickrissä voi osallistua katutaidevalokuvakilpailuun. “Kuvassa voi olla mitä vain katutaiteeseen liittyvää. Se voi olla kuva katutaiteesta, sen tekemisestä tai vaikka vain hienosta paikasta jonne sitä voisi tehdä. Voittajalle on luvassa pienimuotoinen lahjakortti sprayluukkuun. Voittajalle lähtee mukaan myös valmista suomalaista katutaidetta, joita erinäiset anonyymit artistit ovat lahjoittaneet. Kuvat pitää lähettää 15.1.2010 mennessä.”

– Hel Creative-blogissa kritisoidaan katutaiteen ideaköyhyyttä ja uudistumisen puutetta. “Pelkästään graffiteilla, tarroilla sekä stencileilla olisi kaikki mahdollisuudet olla oivaltavia, kontekstiin sopivia sekä valittua ilmiötä kommentoivaa. Helsingin ”katutaiteesta” kaikki tämä näyttää puuttuvan täydellisesti. Graffiteista osa on toki laadukkaasti toteutettu, mutta silti ne toistavat itseään yhä uudelleen: Värikkäitä katsojalle merkityksettömiä 3d-kirjaimin toteutettuja sanoja.”

– Työväen historia -blogin lyhyt merkintä tavallaan vastaa äskeiseen: “Graffiti on vanha protestin muoto: seiniin maalattuja kuvia ja kirjoituksia on tavattu jo muinaisista kulttuureista.”

– Unkuri: Ravista purkkia. “vanhan ja uuden tyylilajin onnistuneena yhdistämisenä en pidä spraytöherryksiä empiretalon fasadissa. kun sprayvillitys oli suomessa vielä nuori, tervehdin sitä ilolla, mutta myöhemmin tulin huomaamaan, että skidit kadottivat ammattietiikkansa ja tyylitajunsa, jos sellaista koskaan oli ollutkaan.”

– Swash / buckling -blogissa vastataan äskeiseen: Graffitit ja taidekokemus. “Graffiteja kannattaa minusta lähestyä “haasteen kautta”. Graffitit eivät ole sellaisia että ne olisivat kauniita, sovinnaisia tai elitistisiä. Tietenkin, kun puhutaan rumien kohteiden kauneudesta, ne ovat mielenkiintoisia koska ne pistävät miettimään kauneuden rajoja yleensä.”

YLE kertoi likagraffiteista. “Paul Moose Curtisin taide perustuu lian puhdistamiseen julkisilta seiniltä. Työvälineinä ovat rätit, harjat ja painepesuri, ja kuva syntyy likaa poistamalla. Tuotoksia kutsutaan ympäristögraffiteiksi – tai likamaalaamiseksi. Curtis on “maalannut” graffitejaan julkisille seinäpinnoille useissa englantilaiskaupungeissa osoittaakseen, kuinka saastunutta kaupunkiympäristö on. Englannissa on kiistelty siitä, pitäisikö likagraffiteja verrata tavallisiin graffiteihin vai taiteeseen. Curtisin kotikaupungissa Brightonissa poliisi on valinnut erikoisen ratkaisun: Curtisin teokset pestään pois seinästä, mutta ympäröivää likaa ei.”

– Pääkaupunkiseudulle hankittiin uusia Flirt-lähijunia, joiden kylkeen ilmestyi nopeasti lisämaalia, kertoi Vartti marraskuussa. Uutisessa saatetaan tehdä pieni ennätys töhry-sanan toistelemisessa. “- Surullista, kommentoi VR:n turvallisuuspäällikkö Teemu Väänänen. Väänäsen mukaan VR:llä on ainakin 15 vuotta toimittu niin, että töhritty juna vedetään mahdollisimman pian pois liikenteestä puhdistusta varten. Väänäsen mukaan graffitikulttuuriin kuuluu, että tekijät haluavat näkyvyyttä. Tämä on VR:n vastaliike, että töhritty junanrunko otetaan heti pois, dokumentoidaan ja puhdistetaan, Väänänen sanoo. Junien sisätilojen putsaaminen töhryistä on Väänäsen mukaan VR:llä jokapäiväistä puuhaa. Junien ulkokuoriakin töhritään viikottain.”

Äskeisen uutisen kommenteissa ehdotetaan, että junat voisi teipata mainoksilla: silloin graffiteja ei enää huomaisi mainosten joukosta. Kommenteissa mietitään myös seuraavaa: “Junan yhteen 2-6 vaunusta on tehty n. yhden neliömetrin kokoinen “töhry”, juna on käyttökelvoton ja pitää ottaa pois liikenteestä. Tämä kaikki maksaa tuhansia euroja. Onko tässä jotain järkeä? Eikö järkevämpää olisi esim puhdistaa sotketut vaunut kaikki kerralla yöaikaan vaikka kahden viikon välein?”

– Tampereen yliopiston kuvajournalismin opiskelijoiden lehdessä kirjoitettiin aiemmin syksyllä graffiteista. PDF-tiedosto, sivut 21-23. “Graffiti on oikeastaan aina poliittinen teko, ajatteli sen tekijä itse niin tai ei, tuumaa kuvataiteilija Kaija Papu. Hän on itse ulottanut teoksiaan paljon kaupunkitilaan ja osa Tampereen neulegraffiteista on hänen käsialaansa. […] Jos taiteilu vahingoittaa jonkun omaisuutta, se on lain
mukaan vahingonteko. Esimerkiksi neulegraffitit tai tarrat eivät varsinaisesti ylitä tätä rajaa, mutta silti ne voidaan rikostietopalvelun komisario Jussi Hakaniemen mukaan luokitella rikoksiksi. […] 20 vuotta poliisina ollut ja graffiteita tutkinut Hakaniemi toteaa, että graffitit ovat toisinaan hyvinkin hienoja ja näyttäviä. Niissä ei ole hänen mukaansa muuta vikaa, kuin että ne ovat väärässä paikassa. Onpa seinämaalaus kuinka hieno tahansa, se on toisen omaisuuden vahingoittamista.”

Ylitalot.net – Loiren graffiteja.

– Pariisissa maalattiin laillisesti syksyllä uuden Thalys-junan kylkeä. VR ei varmaan innostuisi vastaavasta hankkeesta Suomessa.

Texasissa voi saada 8 vuotta vankeutta graffiteista

Kamalasti vandalisoitu liikennemerkki Texasissa. CC: AT-SA

Vandalisoitu liikennemerkki Texasissa. Kuva: Rich Anderson CC: AT-SA

Suomessa usein moitiskellaan graffitien tekemisestä annettavan liian suuria rangaistuksia, mutta voisivat asiat vielä huonomminkin olla, ainakin jos Texasiin verrataan. Texasissa graffitimaalari tuomittiin vasta 8 vuodeksi vankeuteen, kerrotaan sikäläisessä mediassa.

Corpus Christin kaupungissa käydyssä oikeudenkäynnissä tuomari ei antanut armoa 18-vuotiaalle nuorelle miehelle, joka lupasi käydä koulunsa loppuun, hankkia työpaikan ja auttaa sotkujen siivoamisessa jos ei joutuisi vankilaan. Syytetty oli kajonnut yli 24 eri tahon omaisuuteen ja aiheuttanut poliisin mukaan yli 7300 dollarin vahingot. Tuomioon liittyi myös marihuanan käyttöä.

Nyt odotellaan, koska Helsingin graffitiasioista vastaavat ihmiset ilmoittavat lähtevänsä opintomatkalle Texasiin miettimään, miten täälläkin saataisiin graffitintekijät vankilaan verkostoitumaan kunnon rikollisten kanssa sen sijaan, että saattaisivat käydä kouluissa tai jopa töissäkin.

Linkkivinkkinä: Ylen Areenassa on 7.1.2010 asti saatavilla ohjelma Kootut selitykset – graffiti. Kirjoitan siitä joskus lisää jos ehdin kuunnella sen.

Päivitys sunnuntaina: tuomiota onkin toisen lain takia jouduttu lyhentämään kahdeksi vuodeksi vankeutta ja toiseksi kahdeksi yhdyskuntapalvelua. Lähde.

Kööpenhamina: tarrat ja julisteet voisi sallia, graffitia ei

Kööpenhaminassa mietitään omalaatuista uutta linjausta graffitien, julisteiden ja tarrojen suhteen. Kaupungissa ilmeisesti hyvissä valta-asemissa oleva vasemmistorintama pohtii katutaiteen jakamista laittomaan ja lailliseen siten, että tarrat ja julisteet voitaisiin sallia, mutta graffitit ja tagit pysyisivät kiellettynä.

Sallitun katutaiteen pitäisi käydä jonkinlaista keskustelua yleisönsä kanssa. Toisaalta ajatukseen liittyy liuta ongelmia. Kuka esimerkiksi tuomaroi sitä, mikä tarra tai juliste käy keskustelua ja mikä ei? Jos mainostaja liimauttaa julkiselle paikalle 200 tarraa, joissa kehotetaan ostamaan edullista makkaraa paikallisesta marketista, onko sekin keskustelua?

Pitemmän uutisen aihesta voi lukea Fria Tidningenin sivuilta, på svenska.

Tarra linjan 18 bussissa Helsingissä syyskuussa 2009. Kööpenhaminassa tarra olisi ehkä ok, tagit yms. kirjoitukset eivät?
Sticker in bus, Helsinki

Kirkkonummikin saamassa laillisen graffitiseinän

Kirkkonummelle aiotaan rakentaa seinä graffitien maalaamiseen. Hanketta on edistänyt paikallinen Nuorisofoorumi, ja seinä on jo hyväksytty kunnan liikuntalautakunnassa. Seinän arvioidaan maksavan 3000 euroa. Maalata voisi molemmille puolille, ja kuten muuallakin, vanhojen maalausten päälle voisi maalata uusia.

Kunnan tiedotteessa kerrotaan, että seinän tarkoituksena on mahdollistaa graffitien maalaaminen laillisesti ja vähentää yleisten paikkojen töhrimistä ja vahingontekoa. Lisäksi nuorille annetaan mahdollisuus toteuttaa itseään. Hankkeeseen on kysytty neuvoja Porvoosta, jossa on ollut laillinen seinä graffitien maalaamiseen jo vajaat 5 vuotta.

Kuusalan kenttä sijaitsee Kirkkonummen aseman länsipuolella, Nummitien varrella. Hankkeeseen odotellaan vielä rakennusvalvonnan lupaa.

Helsingissä sijaitseva Suvilahden graffitiaita puolestaan ollaan sulkemassa tiistaina 1. syyskuuta kun Suvilahden alueella aloitetaan maanpuhdistustyöt. Seinä on ollut kesän aikana vilkkaassa käytössä. Seinän ulkopuolelle on Vartin uutisessa haastatellun Kaapelitalon edustajan mukaan maalattu ehkä yksi graffiti.

Graffiteja Suvilahden seinässä heinäkuussa 2009. Isompi kuva.Graffiti wall in Suvilahti

Suvilahden graffitikokeilu sujunut hyvin

Graffitien maalaaminen Helsingin Suvilahdessa on sujunut ainakin ensimmäisen kuukauden ajan ilmeisen hyvin. Aluetta hallinnoivan Kaapelitehtaan isännöitsijän mukaan paikasta ei ole tullut valituksia ja alue on pysynyt siistinä, tyhjät maalipurkit on siivottu pois asiallisesti eikä sovitun seinän ulkopuolelle ole maalattu. Tagien määrä alueella on aiemmasta jopa vähentynyt, joten oman pesän likaamista on ilmeisen huolellisesti yritetty välttää.

Ainakin tähän asti Suvilahti vaikuttaa olleen lähinnä hyvää mainosta graffitikulttuurille. Samalla se tuo suuremman yleisön nähtäville ajan ja vaivan kanssa tehtyjä, näyttäviä maalauksia, jotka Helsingin nollatoleranssipolitiikka on aiemmin peittänyt nopeasti tai ajanut syrjäisiin paikkoihin.

Kattavasti kuvia seinästä löytyy Basson keskustelusta. Samassa ketjussa taidettiin kiistellä siitä, saako Suvilahdessa maalaavia ihmisiä kuvata. Lain mukaan tähän ei ole mitään estettä: paikka on julkinen ja julkisella paikalla kuvaaminen on yleensä sallittua. Kuvien julkaisukin on sallittua, ellei kuvassa olevaa henkilöä tai henkilöitä esitetä loukkaavasti (esim. kuvia sammuneista, tunnistettavista ihmisistä ei pitäisi julkaista ilman lupaa). Vaikeampaa onkin sitten sanoa, onko graffitien maalaaminen jotenkin loukkaavaa, jos se tapahtuu luvallisesti. Ainakin olisi kohteliasta kysyä, sopiiko kuva julkaista jos siinä on tunnistettavia maalaajia.

HS:n uutinen.
Suvilahtilegal-käyttäjä Flickrissä.

Kuvia Suvilahdesta 22.5.2009.

Isompi kuva.
IMG11022. Graffiti in Suvilahti, Helsinki

Isompi kuva.
Graffiti wall in Suvilahti, Helsinki

Isompi kuva.
Graffiti wall in Suvilahti, Helsinki

Isompi kuva.
IMG11004. Graffiti wall in Suvilahti

Vain joka viides vahingonteko selviää

HPIM1370. Tag in bus window

Tagi bussin ikkunassa Helsingissä kesällä 2004.

Poliisi järjesti maaliskuussa tehovalvontaviikon vahingonteko- ja ilkivaltarikosten torjunnan tehostamiseksi, mistä mm. Keski-Uusimaa kertoi aikanaan pikku-uutisella.

Poliisille ilmoitettiin vuonna 2008 lähes 48 000 vahingontekoa. Poliisin mukaan määrä on noussut tasaisesti joka vuosi. Vuonna 1998 vahingontekoja ilmoitettiin vajaat 36 000 kappaletta. Samaan aikaan vahingontekorikosten selvitysprosentti on laskenut 23 prosentista vajaaseen 20 prosenttiin.

Graffitit, tarrat, stencilit ja vastaavat kirjataan yleensä vahingonteoiksi, jos niistä tehdään rikosilmoitus. Vahingonteoksi kirjataan näiden lisäksi mm. autojen naarmuttamiset yms. vandalismi, joten on vaikea sanoa, millaisen osan graffitit yms. muodostavat tuosta 48 000 vuotuisesta vahingonteosta.

Jos kuitenkin yksin Helsingissä ilmoitetaan kaupungin aiemman Stop töhryille -hankkeen toimesta 6000 vahingontekoa vuosittain, lienee osuus kohtalaisen suuri. Se puolestaan tarkoittaisi, ettei esimerkiksi kovinkaan moni graffitien tekijä jää kiinni. (Ja edelleen toisaalta Helsingin graffititilastojen todenmukaisuus on varsin kyseenalaista.)

Tosin kiinnijäämisaste voi vaihdella paljon alueellisesti, mutta yhtä kaikki: suurin osa poliisille ilmoitetuista vahingonteista jää lopulta selvittämättä.

Mikkeli, graffiteja

Mikkeli-kuvia muutaman vuoden takaa, olleet Flickrissäkin jo aika pitkän tovin.

Kala Mikkelissä Pitkäjärven suunnalla, heinäkuu 2006. Isompi kuva.
HPIM12636. Kala Mikkelissä

Alikulku tammikuussa 2006. Isompi kuva.
IMG33232. Graffiti Mikkelissä

Raviradantien tunneli, joulukuu 2005. Isompi kuva.
HPIM7584. Keisari

Radan varsi, toukokuu 2006. Isompi kuva.
HPIM10598.