Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Linkkejä

IMG52775. Natsikortti

Tarra Lahdessa syksyllä 2010

Graffitiaiheisia linkkejä viime vuodelta:

  • Hyvän mielen graffitit ovat pehmeitä ja harmittomia – HS.fi – Kaupunki – “Helpoiten neulegraffiteja löytää internetistä. Kuten Viinikanojakin, useat graffitien tekijät ylläpitävät blogia, johon he lisäävät uusimmat tuotoksensa kuvan ja kuvauksen kera. Teosten tallentaminen onkin tarpeen. “Esimerkiksi Myyrmäessä kaikki graffitit häviävät suunnilleen viikossa, mutta Tikkurilassa ne pysyvät vaikka kuinka pitkään.” Salaperäisistä katoamisista huolimatta Viinikanoja pitää graffitien tekemistä ihmisten ilostuttamisena.”

Spraymaalien hallussapito julkisella paikalla

Turun Sanomissa kirjoitettiin muutama viikko sitten spraymaalien hallussapidon julkisella paikalla olevan kiellettyä. Järjestyslain mukaan näin onkin, mutta poliisi on vetänyt haastattelussa lain mutkia hieman liikaa suoriksi väittäessään, että vain ammattimaalareilla olisi oikeus kantaa tällaisia aineita mukanaan.

Spraymaaleja saa kantaa julkisella paikallakin kaikessa rauhassa, kunhan siihen on asiallinen syy. Järjestyslain kohta menee tarkalleen ottaen seuraavasti:
“13 §: Töhrimiseen soveltuvien aineiden hallussapito. Spraymaalien ja muiden toisen omaisuuden töhrimiseen hyvin soveltuvien maalien tai muiden aineiden hallussapito yleisellä paikalla ilman hyväksyttävää syytä on kielletty.” Lähde, lihavointi omani.

Hyväksyttävä syy onkin tulkinnanvaraisempi juttu. Oma lukunsa on sekin, kuinka poliisi selvittää tämän hyväksyttävän syyn todenmukaisuuden? Jos sanot meneväsi spraymaaleinesi maalaamaan kaverisi autoa, tuleeko poliisi mukana paikan päälle katsomaan, että auto ja kaveri ovat todella olemassa? Olisi kiinnostavaa kuulla kokemuksia tällaisista tapauksista.

Turun Sanomien keskustelussa viitataan hallituksen esitykseen lain tarkoituksesta. Siellä maalien hallussapidosta todetaan näin: “Töhrimisellä tarkoitetaan jonkin paikan luvatonta tahraamista, likaamista ja sottaamista maalilla tai muulla vastaavalla aineella. Tällaista ainetta voi olla esimerkiksi autojen ruostesuojaukseen käytettävät massat ja muut vastaavat aineet. Se, milloin aineiden hallussapitoon yleisellä paikalla on hyväksyttävä syy, on ratkaistava tapauskohtaisesti. Esimerkiksi maalin hallussa pitämisen hyväksyttävä syy voi olla se, että henkilö on menossa maalaamaan jotakin luvallista kohdetta. Spraymaalipurkin pitämiseen taskussa yöllä tavara-asemalla, voi olla vaikeampi löytää hyväksyttävää syytä.”

Jos joku maalinsa takavarikossa menettänyt lähtisi käräjöimään asiasta oikeuteen, olisi käräjäoikeuden perehdyttävä lainkohdan lisäksi myös tähän hallituksen esitykseen lain tarkoituksesta. Hallituksen mukaan siis esimerkiksi polkupyörää tai autoa luvallisesti maalaamaan menevä saa rauhassa kuljettaa spraymaaleja mukanaan.

Kaikkiaan tällainen laki, jossa kielletään mahdollisesti rikokseen käytettävän asian hallussapito, on hieman omituinen. Jos samaa logiikkaa noudatettaisiin muuallekin, voisi poliisi takavarikoida etukäteen vaikka auton sellaisilta ihmisiltä, joiden se olettaa ajavan kännissä tai ylinopeutta (tai molempia). Tietysti voi olla, että tällaistakin lakia jo jossakin komiteassa suunnitellaan.

Graffitien poistoa kokoomuksen tyyliin

Huomio huomio! Nyt tarkkana lapsukaiset, ja tietysti kaikki muutkin!

Seiniin ei saa töhrätä koska se on kiellettyä. Seiniin ei saa töhrätä myöskään siksi, etteivät esimerkiksi kokoomuksen sedät joudu sitten siivoamaan töhräämisen rumia jälkiä, kuten ovat jo Vantaan Rekolassa joutuneet.

Graffiti-töhryn poistoa havainnollistava kuvasarja on lainattu Kokoomuksen Toivotalkoot-kuvasivulta Flickrissä.

Ruma töhry Rekolan ostoskeskuksen seinässä.
Töhry, Rekola, Vantaa

Kokoomuksen setä poistamassa töhryä.
Kokoomus, graffitin poistoa Vantaan Rekolassa. Kuva: toivotalkoot

Ja näin Rekolan ostoskeskuksen seinä on taas (melkein) puhdas.
Kokoomus, graffiti poistettu Vantalla. Kuva: toivotalkoot

Today we dream

Seinä Sörnäisissä Helsingissä. Seinän perhoset on kuulemma maalattu aikanaan Damn Seagulssin musiikkivideota varten. Isompi kuva.

IMG22859. Today we dream

Lyhyt talonvaltaus Helsingin Haagassa

IMG1084. Hetkeksi vallattu
Isompi kuva.

Talonvaltausten sarja Helsingissä jatkui taas viikonloppuna, tällä kertaa vallattiin kuvassa oleva talo Haagasta. Valtaajien mukaan talo on ollut yli vuoden tyhjillään. Ilmeisesti tarkoittavat talon yläkertaa, katutasossa näytti toimivan kukkakauppa.

Valtaus Haagassa kesti vain muutaman päivän, kunnes talon omistaja tänään vaati valtaajia poistumaan. Tänä iltana tosin vallattiin jo uusi talo Herttoniemestä, valtaus on reilun vuoden kuluessa jo kymmenes.

Helsingin kaupunki on tiettävästi luvannut järjestää valtaajille tilaa, mutta mitään ei ole tapahtunut. Lieneekö tahdon vai resurssien puutetta kun sopivaa tilaa ei tunnu löytyvän, tyhjiä kiinteistöjä kun Helsingissäkin näyttää riittävän.

Joensuussa katutaidetapahtuma, tutkimusprojekti jatkui sittenkin

Joensuussa pidetään Ilosaarirockin Popkatu-tapahtumaan liittyen myös Rytmipuisto-katutaidetapahtuma.

“Musta rytmimusiikki kohtaa katutaiteen Vapaudenpuiston katveessa: taitelijat maalaavat graffiteja ja Propleema-dj:t Asmo, Kiilo & Thaison vieraineen soittavat hiphoppia, reggaeta ja funkia. Tapahtumassa syntyvät teokset ovat nähtävillä lauantain Rytmiklubilla Teatteriravintolassa”, kertovat Popkadun nettisivut. Tapahtuma järjestetään perjantaina 13.7. klo 11.00-17.00.

Graffitiblogi täyttää peräti kaksi vuotta lauantaina 14.7.2007, ja juhlavaa asiaa juhlistetaan jälleen Ilosaarirockissa. Myös em. katutaidetapahtumaan käydään tutustumassa jos toimitus sinne vain terdellä istumiseltaan ehtii ja kykenee.

Aiemmin mainittu katutaiteen kuvaus- ja tutkimusprojekti eteni sittenkin loppuunsa, vaikka projektin nettisivut eivät tällä hetkellä toimikaan. Päivän Kalevassa projektin tekijä Hanne Haapakoski pohtii katutaiteen ja vandalismin suhdetta. Esillä on myös kuvagalleria Haapakosken projektin tiimoilta ottamistaan katutaidekuvista. Kuviin voi laajemmin tutustua Ylivieskassa järjestetyssä näyttelyssä.

Linkkejä maaliskuulta

Nuorison suosimalla Demi.fi -sivustolla keskustellaan graffiteista.

Sanomalehti Kalevan hieno kuvaesitys Oulussa järjestetystä, laillisesta graffitimaalaustapahtumasta. Laadukkaita, isoja kuvia mukavalta vaikuttaneesta tapahtumasta.

Blogimerkintä Kauppalehden blogiyhteisössä: Paha, paha Kallio, hirmu hurjat töhrijät – Kikka-Tikkasen hyötykulma.
“Töhrijät haloo, tiesittekö, että ne tietävät, missä te asutte? Ja voisiko joku nyt määritellä vielä sen, mikä tekee ihmisestä tapatöhrijän? Ja olisiko niin, että Kallion ravintolat kannustavat töhrimiseen, keskustan eivät?”

Kymmentä nuorta epäillään yli sadasta graffitista – HS.fi – Kaupunki 30.3.2007.
“Kymmentä 1980-luvulla syntynyttä miestä epäillään yli sadasta eri puolille pääkaupunkiseutua tussilla ja spraymaalilla tehdystä vahingonteosta. Poliisin tutkintaa helpotti merkittävästi se, että jengiläisten hallusta löytyi kotietsinnöissä runsaasti luvattomia spreijauspuuhia esittävää videomateriaalia.”

Kuopiossa

IMG10581. Graffiti in Kuopio.

IMG10585. Graffiti in Kuopio.

Lisää Kuopio-graffitia löytyy Kromista. Muutinpa blogin ulkoasua vähän ja poistin reunasta vanhoja linkkejä. Löytyvät silti vielä täältä.

Kromin ohella äskettäin on päivitetty myös Lprgraffitia, kuvia Lappeenrannasta ja Joensuusta.

Vartija tuhosi Tuunaa Stadi -teoksen

Jos tarrojen liimailijoita harmittaa tuotostensa usein nopea häviäminen katukuvasta, niin eipä ole aina helppoa sallittujen taideteosten tekijöilläkään. Hesari kertoi torstaina vartijan tuhonneen Stockmannin työmaa-aitaan kiinnitetyn Tuunaa Stadi -tapahtuman taideteoksen.

Kuudestatoista julisteesta koostuneessa teoksessa kerrottiin englanniksi anekdootteja Suomesta, muun muassa Aleksis Kiven viimeiset sanat. Vartija yritti repiä alas myös teokseen kuulunutta 3000 euron arvoista peilipintaa, muttei saanut siitä otetta. Rahallinen vahinko jäi nyt noin tuhanteen euroon. Lisäksi hukkaan meni melkoinen työmäärä; Rakennusviraston miehet kiinnittivät julisteita aiempana päivänä vatupassin kanssa 10 tuntia, kertoi Tuunaa Stadi -tapahtuman tuottaja Hesarissa.

Aika huvittavaa toimintaa. Joskaan toki ei ole asiallista yhden vartijan perusteella yleistää koko ammattikuntaa melko aivottomaksi porukaksi.

Muita blogijuttuja samasta aiheesta:
– Sanoma Ihmiskunnalle: Freelancer-vartijat
– Toten blogi: Taide kuuluu vartijoille.

Tarroja Lappeenrannassa

HPIM12952. Lappeenranta

Lisää Lappeenrannan tarroja löytyy Ihan pihalla -blogista.

Lappeenrantalaiseen graffitikulttuuriin taas perehtyy Lprgraffiti -sivusto.

(tämä merkintä on lisätty arkistoon jälkikäteen.)