Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Graffiti – No Name, No Fame -kirja tulee sittenkin?

Noniin, josko sitä nyt jaksaisi oikeasti joskus päivittää jotain asioita tässä uudessa osoitteessa.

Graffitiaiheisten kirjojen rintamalla on, tietääkseni, ollut Suomessa viime vuodet varsin hiljaista. Piakkoin julkaisuun on kuitenkin ilmeisesti tulossa Graffiti – No Name, No Fame -niminen, parisataasivuinen teos.

Nimi saattaa kuulostaa ennestään tutulta, mikä ei liene ihme koska kirjan julkaisua on spekuloitu ainakin Basson keskusteluissa jo kolmisen vuotta sitten.  Tässäkin blogissa kirja on mainittu ohimennen syksyllä 2005.

Kirjastot.fi -sivulla graffitikirja mainitaan pienkustantajien uutuuksissa ja sitä markkinoidaan seuraavasti:

“Graffiti – No name, no fame on perinpohjainen kuva-, haastattelu- ja dokumenttikirja graffitikulttuurista Suomessa ja maailmalla, sukellus suljetun alakulttuurin sisälle. Teos esittelee wraittereiden, eli graffitimaalareiden, taidonnäytteitä ja kertoo niin graffitin syntyhistoriasta 1960-luvun New Yorkissa, kuin alakulttuurin saapumisesta 80-luvun alun Suomeen. Wraittereiden kertomusten myötä Graffiti vie myös aiheeseen perehtymättömän lukijan adrenaliinia puskevalle matkalle graffititaiteen, ratapihojen ja pihoja päivystävien vartiointiliikkeiden maailmaan. Graffiti – No name, no fame sisältää kaikkiaan 200 värillistä sivua sekä yli 650 kuvaa Suomesta ja muualta maailmaa. Kirja on täydellinen tietopaketti tämän päivän graffitia.”

Kirjan mainosvideo Youtubessa.

Kiasma-teatterissa tänään New Yorkin metrograffitia

Kiasma-teatterissa Helsingissä esitetään tänään Urb-festivaaliin kuuluen Stations of the Elevated (USA 1980) -dokumentti New Yorkin metrojen graffiteista, valmistumisajankohdasta päätellen dokumentti käsittelee lähinnä ennen vuotta 1980 maalattuja metrograffiteja. Itse en tosin aio olla tuolla vaan Korsossa.

Urb-festivaaliin kuuluu myös Ex Vandals -näyttely, joka lainaa nimensä 80-luvulta New Yorkissa vaikuttaneelta graffitijengiltä. Näyttelykuvauksen mukaan Ex-Vandalsin 12 helsinkiläistä nykytaiteilijaa on valittu siitä suuresta joukosta, jotka 1980- ja 90-luvuilla ovat olleet enemmän tai vähemmän aktiivisia graffitimaailmassa, ja jotka ovat jatkaneet taiteellista uraansa kouluttautumalla akateemisesti. He ovat jatkaneet sitä, mitä ovat tehneet pienestä pitäen, eli toteuttaneet teoksia suuren yleisön nähtäväksi.

Ex Vandalsiin voi tutustua 17.8. saakka Galleria Maa-Tilassa, Myymälä2:ssa, Vallilan taidepuiston Artlabissa ja Kiasman Notkea katu-näyttelyssä.

Graffitiblogi täytti heinäkuussa 3 vuotta, ja kuten 0, 1 ja 2-vuotispäiviäkin, vietettiin tätäkin merkkipäivää Ilosaarirockissa. Kolme vuotta blogia pidettyään on vaikea sanoa, onko se hyvä saavutus vai enemmänkin säälittävää. Ehkä vähän molempia. Parin kuukauden hiljaisuuden jälkeen on taas tarkoitus päivittyä hieman aktiivisemmin, kesältä riittäisi käsiteltäviä asioita, kuten kuviakin.