Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Graffiteista ja katutaiteesta muualla

Graffiti Keravalla, pääradan varrella. Isompi kuva.
Graffiti, Kerava

Graffiti- ja katutaideaiheisia juttuja muualla viime kuukausina:

– Flickrissä voi osallistua katutaidevalokuvakilpailuun. “Kuvassa voi olla mitä vain katutaiteeseen liittyvää. Se voi olla kuva katutaiteesta, sen tekemisestä tai vaikka vain hienosta paikasta jonne sitä voisi tehdä. Voittajalle on luvassa pienimuotoinen lahjakortti sprayluukkuun. Voittajalle lähtee mukaan myös valmista suomalaista katutaidetta, joita erinäiset anonyymit artistit ovat lahjoittaneet. Kuvat pitää lähettää 15.1.2010 mennessä.”

– Hel Creative-blogissa kritisoidaan katutaiteen ideaköyhyyttä ja uudistumisen puutetta. “Pelkästään graffiteilla, tarroilla sekä stencileilla olisi kaikki mahdollisuudet olla oivaltavia, kontekstiin sopivia sekä valittua ilmiötä kommentoivaa. Helsingin ”katutaiteesta” kaikki tämä näyttää puuttuvan täydellisesti. Graffiteista osa on toki laadukkaasti toteutettu, mutta silti ne toistavat itseään yhä uudelleen: Värikkäitä katsojalle merkityksettömiä 3d-kirjaimin toteutettuja sanoja.”

– Työväen historia -blogin lyhyt merkintä tavallaan vastaa äskeiseen: “Graffiti on vanha protestin muoto: seiniin maalattuja kuvia ja kirjoituksia on tavattu jo muinaisista kulttuureista.”

– Unkuri: Ravista purkkia. “vanhan ja uuden tyylilajin onnistuneena yhdistämisenä en pidä spraytöherryksiä empiretalon fasadissa. kun sprayvillitys oli suomessa vielä nuori, tervehdin sitä ilolla, mutta myöhemmin tulin huomaamaan, että skidit kadottivat ammattietiikkansa ja tyylitajunsa, jos sellaista koskaan oli ollutkaan.”

– Swash / buckling -blogissa vastataan äskeiseen: Graffitit ja taidekokemus. “Graffiteja kannattaa minusta lähestyä “haasteen kautta”. Graffitit eivät ole sellaisia että ne olisivat kauniita, sovinnaisia tai elitistisiä. Tietenkin, kun puhutaan rumien kohteiden kauneudesta, ne ovat mielenkiintoisia koska ne pistävät miettimään kauneuden rajoja yleensä.”

YLE kertoi likagraffiteista. “Paul Moose Curtisin taide perustuu lian puhdistamiseen julkisilta seiniltä. Työvälineinä ovat rätit, harjat ja painepesuri, ja kuva syntyy likaa poistamalla. Tuotoksia kutsutaan ympäristögraffiteiksi – tai likamaalaamiseksi. Curtis on “maalannut” graffitejaan julkisille seinäpinnoille useissa englantilaiskaupungeissa osoittaakseen, kuinka saastunutta kaupunkiympäristö on. Englannissa on kiistelty siitä, pitäisikö likagraffiteja verrata tavallisiin graffiteihin vai taiteeseen. Curtisin kotikaupungissa Brightonissa poliisi on valinnut erikoisen ratkaisun: Curtisin teokset pestään pois seinästä, mutta ympäröivää likaa ei.”

– Pääkaupunkiseudulle hankittiin uusia Flirt-lähijunia, joiden kylkeen ilmestyi nopeasti lisämaalia, kertoi Vartti marraskuussa. Uutisessa saatetaan tehdä pieni ennätys töhry-sanan toistelemisessa. “- Surullista, kommentoi VR:n turvallisuuspäällikkö Teemu Väänänen. Väänäsen mukaan VR:llä on ainakin 15 vuotta toimittu niin, että töhritty juna vedetään mahdollisimman pian pois liikenteestä puhdistusta varten. Väänäsen mukaan graffitikulttuuriin kuuluu, että tekijät haluavat näkyvyyttä. Tämä on VR:n vastaliike, että töhritty junanrunko otetaan heti pois, dokumentoidaan ja puhdistetaan, Väänänen sanoo. Junien sisätilojen putsaaminen töhryistä on Väänäsen mukaan VR:llä jokapäiväistä puuhaa. Junien ulkokuoriakin töhritään viikottain.”

Äskeisen uutisen kommenteissa ehdotetaan, että junat voisi teipata mainoksilla: silloin graffiteja ei enää huomaisi mainosten joukosta. Kommenteissa mietitään myös seuraavaa: “Junan yhteen 2-6 vaunusta on tehty n. yhden neliömetrin kokoinen “töhry”, juna on käyttökelvoton ja pitää ottaa pois liikenteestä. Tämä kaikki maksaa tuhansia euroja. Onko tässä jotain järkeä? Eikö järkevämpää olisi esim puhdistaa sotketut vaunut kaikki kerralla yöaikaan vaikka kahden viikon välein?”

– Tampereen yliopiston kuvajournalismin opiskelijoiden lehdessä kirjoitettiin aiemmin syksyllä graffiteista. PDF-tiedosto, sivut 21-23. “Graffiti on oikeastaan aina poliittinen teko, ajatteli sen tekijä itse niin tai ei, tuumaa kuvataiteilija Kaija Papu. Hän on itse ulottanut teoksiaan paljon kaupunkitilaan ja osa Tampereen neulegraffiteista on hänen käsialaansa. […] Jos taiteilu vahingoittaa jonkun omaisuutta, se on lain
mukaan vahingonteko. Esimerkiksi neulegraffitit tai tarrat eivät varsinaisesti ylitä tätä rajaa, mutta silti ne voidaan rikostietopalvelun komisario Jussi Hakaniemen mukaan luokitella rikoksiksi. […] 20 vuotta poliisina ollut ja graffiteita tutkinut Hakaniemi toteaa, että graffitit ovat toisinaan hyvinkin hienoja ja näyttäviä. Niissä ei ole hänen mukaansa muuta vikaa, kuin että ne ovat väärässä paikassa. Onpa seinämaalaus kuinka hieno tahansa, se on toisen omaisuuden vahingoittamista.”

Ylitalot.net – Loiren graffiteja.

– Pariisissa maalattiin laillisesti syksyllä uuden Thalys-junan kylkeä. VR ei varmaan innostuisi vastaavasta hankkeesta Suomessa.

Texasissa voi saada 8 vuotta vankeutta graffiteista

Kamalasti vandalisoitu liikennemerkki Texasissa. CC: AT-SA

Vandalisoitu liikennemerkki Texasissa. Kuva: Rich Anderson CC: AT-SA

Suomessa usein moitiskellaan graffitien tekemisestä annettavan liian suuria rangaistuksia, mutta voisivat asiat vielä huonomminkin olla, ainakin jos Texasiin verrataan. Texasissa graffitimaalari tuomittiin vasta 8 vuodeksi vankeuteen, kerrotaan sikäläisessä mediassa.

Corpus Christin kaupungissa käydyssä oikeudenkäynnissä tuomari ei antanut armoa 18-vuotiaalle nuorelle miehelle, joka lupasi käydä koulunsa loppuun, hankkia työpaikan ja auttaa sotkujen siivoamisessa jos ei joutuisi vankilaan. Syytetty oli kajonnut yli 24 eri tahon omaisuuteen ja aiheuttanut poliisin mukaan yli 7300 dollarin vahingot. Tuomioon liittyi myös marihuanan käyttöä.

Nyt odotellaan, koska Helsingin graffitiasioista vastaavat ihmiset ilmoittavat lähtevänsä opintomatkalle Texasiin miettimään, miten täälläkin saataisiin graffitintekijät vankilaan verkostoitumaan kunnon rikollisten kanssa sen sijaan, että saattaisivat käydä kouluissa tai jopa töissäkin.

Linkkivinkkinä: Ylen Areenassa on 7.1.2010 asti saatavilla ohjelma Kootut selitykset – graffiti. Kirjoitan siitä joskus lisää jos ehdin kuunnella sen.

Päivitys sunnuntaina: tuomiota onkin toisen lain takia jouduttu lyhentämään kahdeksi vuodeksi vankeutta ja toiseksi kahdeksi yhdyskuntapalvelua. Lähde.

Kööpenhamina: tarrat ja julisteet voisi sallia, graffitia ei

Kööpenhaminassa mietitään omalaatuista uutta linjausta graffitien, julisteiden ja tarrojen suhteen. Kaupungissa ilmeisesti hyvissä valta-asemissa oleva vasemmistorintama pohtii katutaiteen jakamista laittomaan ja lailliseen siten, että tarrat ja julisteet voitaisiin sallia, mutta graffitit ja tagit pysyisivät kiellettynä.

Sallitun katutaiteen pitäisi käydä jonkinlaista keskustelua yleisönsä kanssa. Toisaalta ajatukseen liittyy liuta ongelmia. Kuka esimerkiksi tuomaroi sitä, mikä tarra tai juliste käy keskustelua ja mikä ei? Jos mainostaja liimauttaa julkiselle paikalle 200 tarraa, joissa kehotetaan ostamaan edullista makkaraa paikallisesta marketista, onko sekin keskustelua?

Pitemmän uutisen aihesta voi lukea Fria Tidningenin sivuilta, på svenska.

Tarra linjan 18 bussissa Helsingissä syyskuussa 2009. Kööpenhaminassa tarra olisi ehkä ok, tagit yms. kirjoitukset eivät?
Sticker in bus, Helsinki