Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Stencil, Kallio

Jeesus -stencil Kalliossa. Isompi kuva.

IMG2026. Jeesus Kalliossa

Kapitalismi ei ole leikin asia, Kalliossakaan. Isompi kuva.

IMG2028. Ei leikitä kapitalismilla

Kallasvuo sucks käväisi Espoossa

Pienen mediamylläkän Helsingissä marraskuussa nostattanut Kallasvuo sucks -stencil ilmestyi hetkeksi uudestaan tammikuussa, tällä kertaa Espoossa, Nokian pääkonttorin läheisyydessä. Nokian johtajaa arvosteleva stencil pestiin alikulkutunnelin seinästä pikaisesti pois, kerrotaan Iltalehden uutisessa. Puhdistamisesta vastannut Helsingin kaupungin rakennusviraston työntekijä ei halunnut kertoa, kenen aloite pikainen puhdistaminen oli ollut.

Voima-lehti haastatteli loppuvuodesta alkuperäisen Kallasvuo sucks-stencilin tekijää. Taiteilija kertoo yllättyneensä mediahuomiosta, itse stencil oli hänen mukaansa varsin tavallinen ja tyypillisellä tekniikalla tehty, kuva oli löytynyt netistä ja sittemmin printattu ja suurennettu pahviseksi sapluunaksi.

Nokia ärsyyntyi stencil-maalauksesta

Nokia ärsyyntyi Helsingissä Elimäenkadun vallatun talon seinään tehdystä, Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuota esittävästä maalauksesta, jonka yhteydessä ilmaistiin hänen haisevan. Maalausta ja Kallasvuo sucks -tekstiä yritettiin poistaa keskiviikkona, mutta valtaajien ja puhdistusväen keskusteltua maalaus jäi paikoilleen. Puhdistusyritys antoi ymmärtää saaneensa poistamiseen toimeksiannon Nokialta.

Asiasta kerrottiin ensimmäisenä vallatun talon nettisivuilla. Graffitiblogista ei ehditty vielä käydä kuvaamassa itse maalausta, mutta siitä löytyy kuva Flickristä.

Sittemmin myös HS kirjoitti aiheesta uutisen, jossa Nokian tiedotusjohtaja kertoo maalauksen poistamisen lähteneen yksittäisen työntekijän oma-aloitteisuudesta. Itse toimeksianto oli kierrätetty talon omistavan Eteran kautta, joka oli ilmeisesti suostunut Nokian pyyntöön sen tarkemmin asiaa miettimättä. Yritykset sopivat maalauksen poistamisesta siis keskenään, ilman kaupungin osallistumista.

Nokian työntekijöistä tullut konservatiivisempia?

Ainakin jonkinlainen osa Nokian työntekijöistä näyttää tulleen konservatiivisemmaksi, kun seinään maalattu, yhtiön johtajaa pilkkaava kuva on näin kovin jotakuta ärsyttänyt. Aiemmin katutaiteen kohtaaminen ei ole Nokialle ollut samanlainen kauhistus.

Yhtiön omaan toimitaloon Helsingin Ruoholahdessa tiettävästi siirrettiin seinänkokoinen graffiti aiemmin samalla paikalla sijainneesta Lepakon talosta, joka purettiin viime vuosikymmenen vaihteessa. Lepakko toimi 80- ja 90-luvuilla laajalti alakulttuuriväen vapaana kohtauspaikkana, nykyiset vallatut talot ovat pyrkineet jatkamaan hieman samantapaista toimintaa. Lepakon purkamisen aloittamisesta on graffitiblogin arkistossa vanha Iltalehden uutinen.

Nokia-aiheesta on uutisoinut myös Taloussanomat, jonka uutiskeskustelussa Nokian herkkänahkaisuus herättää kummeksuntaa. Tapausta ei ehkä kannattaisi yleistää koko Nokiaan, kun kyse on ilmeisesti ollut yksittäisen työntekijän oivalluksesta. Toisaalta, yksittäinen työntekijä on kuitenkin arvellut ajavansa yhtiönsä etua ja luullut toimintaansa sopivaksi. Jotain sekin Nokian  yrityskulttuurista kertonee.

HS:n uutiskeskustelussa on keskitytty kauhistelemaan seinässä ollutta maalausta, Nokian arvostelemista, mäyräkoiria, vaikeaa lapsuutta ja vaadittu jonkun menemistä psykologille. Lisäksi on kauhisteltu talonvaltaajia yleisesti ottaen ja arveltu näiden juovan olutta ja sotkevan paikkoja muutenkin. Kauhistelevista valittajista jopa yksi ilmaisee joskus itse käyneensä vallatun talon läheisyydessä.

Päivitetty 30.11.2007 klo 13:30

Tarroja Vaasassa

Tarroja Vaasassa, lokakuu 2008.

IMG43863. Tarra Vaasassa

IMG43862. Tarra Vaasassa

Myös yksi hauska stencil osui Vaasassa kuvattavaksi.

IMG43877. Stencil, Vaasa