Seuraa blogia Bloglovinin avulla

Graffititapahtuma Jyväskylässä

Laillinen graffiti Jyväskylässä kesällä 2008. Kuva: Katutaide / Flickr.

Laillinen graffiti Jyväskylässä kesällä 2008. Kuva: Katutaide / Flickr.

Jyväskylässä maalataan graffiteja Kirkkopuiston Paraatiaukiolla huomenna perjantaina. Tiedotteen mukaan paikalle pystytetään vaneriseinämiä ja -majoja, joiden maalaamiseen graffiteista ja seinämaalauksista kiinnostuneet voivat osallistua ja ohikulkija voi jättää paikalle oman kädenjäljen myös neule- tai tekstiiligraffitin muodossa.

Teokset ovat esillä aukiolla 11.6.–15.6.2010. Päivän aikana alan kokeneemmat tekijät maalaavat graffitikokonaisuuden remontissa olevan kaupungintalon rakennustyömaan suojaseiniin, kerrotaan tiedotteessa. Tapahtumalle on toki myös Facebook-eventti.

Jyväskylään aiotaan myös avata elokuussa kaksi laillista graffitiseinää. Toinen seinä pystytetään Killerin alueelle ja toinen Harjun ammattiopiston ja Harjun välimaastoon. Uusistakin paikoista graffitiseinille otetaan ehdotuksia vastaan, yhteystiedot löytyvät nekin aiemman linkin tiedotteesta.

Helsingissä puolestaan voi tutustua Egsin teoksiin Napa Galleriassa 19.6. saakka. Näyttelyn kuvauksen mukaan “Egs on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia graffititaiteilijoita. Hänen taiteilijauransa alkoi 1980-luvun puolivälin jälkeen ensimmäisen suomalaisen graffitiaallon innoittamana. Egsin töitä on voinut nähdä seinissä ja gallerioissa ympäri maailmaa. Luvattomia graffiteja Egs ei ole maalannut enää vuosiin.”

Töhryfest

Aiemmin mainittua Töhryfest-tapahtumaa vietettiin tänään Kiasman kupeessa ja kulkueella Mannerheimintieltä Helsinginkadulle ja Hakaniemeen. Aiheesta on kirjoiteltu mm. Valtamedia.netissä, lienee järjestäjää lähellä oleva taho, sekä perinteisemmistä medioista ainakin Ilta-Sanomissa tavanomaisen paheksuvaan ja suurentelevaan sävyyn, Hesarissa melko neutraalisti ja Vartti.fi:ssä melko asiallisesti.

Seurasin Töhryfestiä tovit Kiasmalla ja Mannerheimintiellä ja myöhemmin vielä Sörnäisissä, eikä se sivusta katsottuna näyttänyt suurta vaaraa kenellekään aiheuttavan. Massatapahtumissa tietysti joku pissii sopimattomaan paikkaan tarpeeksi olutta juotuaan ja joku saattaa liimata tarran toiseen sopimattomaan paikkaan, mutta tuskinpa näistä kovin suurta turvallisuusuhkaa syntyy.

Poliisi oli varustautunut tapahtumaan melko massiivisesti ainakin parillakymmenellä autolla ja pidätysbussilla sekä jalkautumalla runsaslukuisesti kulkueen ja Finlandia-talon ympärille. Kulkue kuitenkin eteni jouhevan näköisesti eikä aikanaan Smash Asemissa nähtyä saartamistohelointia poliisin puolesta nyt toistettu. Järjestäjän puolelta poliisin tekemiä kiinniottoja on moitittu väkivaltaisiksi ja sattumanvaraisesti valittuihin ihmisiin kohdistetuiksi, ja toisaalta poliisi kritisoinee joitain mielenosoittajia pullojen heittelemisestä mm. yhden tai kahden poliisin päähän. Itse huomasin tapahtuman aikana yhden tai kaksi lentävää lasipulloa.

Tapahtuman ohella tänään avattiin myös Vapaa Helsinki -verkoston ylläpitämä Nollatoleranssi.info-sivusto.

Mielenosoituskulkue Mannerheimintiellä.
IMG11856. Töhryfestin kulkue

Tarroja kulkueen jäljiltä Mannerheimintiellä.
IMG11903. Tarroja Mannerheimintiellä

Graffitit ja töhrykampanja ovat olleet melkeinpä päivittäin Hesarin otsikoissa ja ovat taas huomennakin. Töhryfestin ohella huomisen HS:ssä pitäisi olla katutaideaiheinen juttu myös kulttuurisivulla, johon on haastateltu eri kulttuurialan ihmisiä. Toimittaja pyysi myös minulta lyhyesti joitain kommentteja aiheeseen, ja muistaakseni osaltani mainituksi tulivat ainakin neulegraffitit uudempana ilmiönä. Enemmän käsitellään kuitenkin tiettävästi katutaidetta yleensä ja on haastateltu alaa paremmin tuntevia ihmisiä.

Töhryfest Helsingissä 16.9.2008

Vapaa Helsinki -ryhmä järjestää Helsingissä Kiasman edustalla Töhryfest-tapahtuman tiistaina 16.9.2008 Stop töhryille -projektin vastatapahtumana. Nollatoleranssi-info -sivujen mukaan tapahtuma alkaa kello 13.00 ja paikalla on DJ:tä, katutaidetta ja musiikkia, esiintyjiksi kerrotaan mm. Asa, Jontti & Shaka, Rauhatäti, Raappana ja Puppa J. Myöhemmin iltapäivällä ja illalla Stop Töhryille -kampanjan kymmenvuotista taivalta juhlistetaan Finlandia-talon ohittavalla kulkueella.

Nollatoleransssi.infon mukaan he aikovat terveisinään kertoa töhryvirkamiehille, että kadut ovat edelleen katutaiteentekijöiden hallinnassa. “Me kampanjoimme kontrollin kiristämistä ja ylikaupallista kaupunkia vastaan, sekä luovuuden ja vapaan kaupunkitilan puolesta. Emme voi hyväksyä väkivaltaa, jota kaupungin alaiset vartijafirmat käyttävät. Uhka ei enää kohdistu vain maalareihin, vaan mihin tahansa riskitekijään”, kerrotaan nettisivuilla.

Nettisivujen mukaan Stop töhryille -projektin väki juhlii samaan aikaan kampanjaansa suljetussa seminaarissa Finlandiatalolla, jonnne töhryfestistä lähtevä kulkuekin suuntautuu. Odotettavissa siis mahdollisesti tapahtumarikas ja uusia kokemuksia tarjoava iltapäivä Helsingin keskustassa.

Lisäys 5.9.2008: Tapahtumalle on oma sivunsa myös Facebookissa.

Graffitimaalausnäytöksiä lauantaina

Kaapelitehtaalla maalataan lauantaina (9.2.2008) graffiteja näytösluontoisesti, paikalla on viisi suomalaista ja ruotsalaista maalaajaa toteuttamassa paikalle rakennettuun seinään 20 metrin graffititeoksen yleisön seuratessa.

Lisätiedot Helsinki Hip Hop Festivalin sivuilta. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.

Myöhempi päivitys: Kuvia tapahtumasta mm. täällä, yksittäinen kuva, HS:n juttu.

Muuta havaittua: Kaunis elämä -blogi: Taidenäyttely massive. Graffitiblogissa ei täysin tajuttu koko monimutkaisen prosessin kulkua, mutta hienolta näyttää. Hyvähyvä.

Joensuussa katutaidetapahtuma, tutkimusprojekti jatkui sittenkin

Joensuussa pidetään Ilosaarirockin Popkatu-tapahtumaan liittyen myös Rytmipuisto-katutaidetapahtuma.

“Musta rytmimusiikki kohtaa katutaiteen Vapaudenpuiston katveessa: taitelijat maalaavat graffiteja ja Propleema-dj:t Asmo, Kiilo & Thaison vieraineen soittavat hiphoppia, reggaeta ja funkia. Tapahtumassa syntyvät teokset ovat nähtävillä lauantain Rytmiklubilla Teatteriravintolassa”, kertovat Popkadun nettisivut. Tapahtuma järjestetään perjantaina 13.7. klo 11.00-17.00.

Graffitiblogi täyttää peräti kaksi vuotta lauantaina 14.7.2007, ja juhlavaa asiaa juhlistetaan jälleen Ilosaarirockissa. Myös em. katutaidetapahtumaan käydään tutustumassa jos toimitus sinne vain terdellä istumiseltaan ehtii ja kykenee.

Aiemmin mainittu katutaiteen kuvaus- ja tutkimusprojekti eteni sittenkin loppuunsa, vaikka projektin nettisivut eivät tällä hetkellä toimikaan. Päivän Kalevassa projektin tekijä Hanne Haapakoski pohtii katutaiteen ja vandalismin suhdetta. Esillä on myös kuvagalleria Haapakosken projektin tiimoilta ottamistaan katutaidekuvista. Kuviin voi laajemmin tutustua Ylivieskassa järjestetyssä näyttelyssä.